изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-07-10 @ 04:30 EEST
ПОВЕЧЕТО ОТ ФИРМИТЕ НЕ СА СЕ ПРЕРЕГИСТРИРАЛИ    
НовиниПререгистрирани са 13 602 фирми от вписаните в Окръжен съд – Добрич, а 18 893 търговци не са се пререгистрирали
13 602 фирми и кооперации са получили към 31 декември миналата година от Окръжния съд в Добрич документи за пререгистрация. Най-много те са еднолични търговци – 7782, следвани от ООД и ЕООД-та – 5 227 броя. В съда остават преписките на още 18  893 търговци.
До края на октомври фирменото деловодство трябва да изготви точен списък на непререгистрираните по вид - ЕТ, ЕООД, ООД, СД, АД, ЕАД и кооперации, информират от пресцентъра на съда. Оттам уточняват, че регистрацията на сдружения, читалища, фондации, училищни и църковни настоятелства, адвокатски дружества, ЖСК и мюфтийства остава в съда.
Данните на магистратите сочат, че бизнесът е бил най-активен в процеса на пререгистрация през първата и третата година, а именно през 2008 г. и 2010 г. Тогава са били поискани съответно 3698 и 6 141 удостоверения за пререгистрация. През 2009 г. са взети 1 795 броя, а през 2011 г. 1968 броя удостоверения за пререгистрация. През декември 2011 г. са поискани 928 броя удостоверения за пререгистрация.
Към началото на 2008 г., в Окръжен съд – Добрич, са били вписани 38 515 фирми и кооперации. Сред тях са били 787 сдружения, читалища и други неправителствени организации. Прекратени или заличени към същата дата са 5233 фирми и кооперации.
От пресцентъра на Окръжния съд напомнят, че едноличните търговци и клоновете на чуждестранните търговци, за които не е поискана пререгистрация до 31 декември 2011 г. се считат за заличени от 1 януари 2012 г.
Фирмените дела на тези търговци ще бъдат архивирани от съда по последната им регистрация. Той трябва да изготви и изпрати до 1 октомври 2012 г. в Агенцията по вписванията списък на едноличните търговци и клоновете на чуждестранните търговци и списък на търговските дружества и кооперации, за които не е поискана пререгистрация. Агенцията по вписванията ще изготви списък на лицата, подали заявление до 31 декември 2012 г., но получили отказ за пререгистрация.
Законът за търговския регистър предвиждат трите списъка да бъдат публикувани на електронната страница на Агенцията. Информацията в тях може да бъде ползвана от всяко заинтересовано лице, за да подаде до съда по последната регистрация заявление за пререгистрация или за обявяване в ликвидация на търговско дружество и кооперация, определяне на ликвидатор и на срок за ликвидация. За тези дружества и кооперации съдът по регистрацията има задължение да изпрати в електронна форма удостоверение за актуално състояние и актуален учредителен акт на Агенцията по вписванията. Тогава агенцията пререгистрира търговеца или вписва ликвидацията и назначава ликвидатор. След 31 януари 2017 г. агенцията служебно ще заличи търговските дружества и кооперациите, за които не е поискана пререгистрация и обявяване в ликвидация, чиято ликвидация не е приключила поради бездействие, и за които не е открито производство по несъстоятелност.
Съдът по последната регистрация има задължение да осигури право на всеки да преглежда търговския регистър относно непререгистрираните търговци. Съдът ще архивира и съхранява фирмените дела на прекратените и служебно заличените еднолични търговци и клонове на чуждестранните търговци, на прекратените и служебно пререгистрираните търговски дружества и кооперации.
 


Сходни връзки

ПОВЕЧЕТО ОТ ФИРМИТЕ НЕ СА СЕ ПРЕРЕГИСТРИРАЛИ | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ПОВЕЧЕТО ОТ ФИРМИТЕ НЕ СА СЕ ПРЕРЕГИСТРИРАЛИ
Автор: Anonymous да 2012-01-12 @ 13:13 EET
Много интересен е въпросът как се събират вземания от заличена фирма. :)
ПОВЕЧЕТО ОТ ФИРМИТЕ НЕ СА СЕ ПРЕРЕГИСТРИРАЛИ
Автор: Anonymous да 2012-01-12 @ 14:31 EET
Чудя се на тоз малкия град толкова много фирми.Какво произвеждат???????????????

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди