изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 02:28 EEST
РИБАРИ ПИШАТ ГНЕВНО ПИСМО ДО РУМЪНСКИ МИНИСТЪР    
НовиниРибарите от браншовото сдружение „Черноморски изгрев", което обединява рибари от Бяла до Дуранкулрак, изпратиха протестно писмо-обръщение до министъра на земеделието на Румъния.


Поводът е поредният конфликт между наши рибари и румънски граничари точно преди Нова година. Това e съобщил за „Черно море" Димитър Димитров, юрист на варненската риболовна асоциация. Изданието припомня, че в края на декември стана ясно решението на Окръжния съд в Констанца по делото срещу балчишкия рибар Христо Спасов. Както и НДТ вече писа, на първа инстанция  Районният съд в Мангалия напълно оправда рибаря, чиито кораб вече близо година гние в румънско военно пристанище, арестуван от тамошните гранични власти, въпреки че е спазил всички европейски изисквания за улов в общностните води. Делото обаче бе обжалвано от румънския прокурор и на втора инстанция последва скандалното решение за неговото връщане за доразглеждане, с което явно се цели протакането му до безкрай.
Въпросът за риболова във водите на ЕС в Черно море продължава да бъде изключително болезнен между двете страни почти година, се казва в отправеното запитване на варненските рибари до румънския земеделски министър. Основната причина се оказва липсата на официална позиция на румънските компетентни власти. Допълнително напрежение по казуса предизвикаха действията на северните ни съседи в последните дни на 2011 г. Тогава гранични катери преследваха български риболовни кораби и отново възпрепятстваха навлизането им в румънски води. По данни на сдружение „Черноморски изгрев" рибарите са били заплашени с оръжие и предупредени да не ловят риба в „техни води", пише още в писмото, цитирано от „Черно море”.


 


Сходни връзки

РИБАРИ ПИШАТ ГНЕВНО ПИСМО ДО РУМЪНСКИ МИНИСТЪР | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди