изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 10:21 EEST
Правозащитници: Самоубийството на Стойчо Стоев е подозрително    
ОбществоБългарският хелзинкски комитет (БХК) изразява сериозно подозрение към твърденията на полицията, че Стойчо Стоев сам се е убил - пред служители на ГДБОП и окръжния прокурор на Перник (както съобщиха медии). Това се казва в официално изявление на правозащитната организация по повод самоубийството на задържания за убийството на 18-годишната Мирослава Николава от Перник.

"Неведнъж в миналото български полицаи са отнемали живота на задържани лица, след което са представяли смъртта им като самоубийство. Такъв, например, е случаят по делото "Огнянова и Чобан", по което през 2007 г. Европейският съд по правата на човека осъжда България за нарушаване правото на живот. В този случай Съдът намира за неправдоподобни твърденията на полицията, че задържаният сам се е хвърлил от прозореца на РПУ – с белезници и от 10 м височина, „за да избяга”, коментират обаче от БХК.

Според организацията в случая на Стойчо Стоев силно подозрение будят няколко факта:
1) смъртта е причинена с оръжие, за което някои медии съобщиха, че е полицейско;
2) алтернативно, оръжието, макар и не полицейско, е било на разположение на Стоев след вече извършено претърсване на жилището му;
3) изобщо е било възможно в присъствието на не каквито и да е полицаи, а на служители на ГДБОП, човек (с белезници?) да се застреля;
4) според съобщения в някои медии били чути три изстрела;
5) твърденията на полицията са противоречиви и непоследователни относно това дали смятат Стоев за извършител на убийството на детето Мирослава или не;
6) според съобщения в медиите има данни за твърдяно евентуално замесване на полицаи в отвличането;
7) няма мотив за самоубийство – напротив, според полицията Стоев е получил обещания за снизходително третиране от органите, доколкото изобщо е бил заподозрян, а последното никак не е сигурно, след като министърът заяви, че не той е извършителят.

"Оправданията на висши полицейски служители за „грешка” на полицаите от умора са несъстоятелни. Считаме, че Инспекторатът на МВР, за който медии съобщиха, че е започнал дисциплинарно разследване на случая, трябва да огласи публично резултатите си в кратък срок. Прокуратурата, от своя страна, дължи да вземе съответно строго отношение по присъствието и бездействието на окръжния прокурор на Перник при причиняване смъртта на Стоев, както и по евентуалната наказателна отговорност на полицаите", призовават от БХК.

Оттам припомнят, че преди почти година започна кампанията „Полицейското насилие: стоп сега!”, чиято цел бе да промени Закона за МВР в съответствие с Европейската конвенция за правата на човека, така че да забрани свръхупотребата на сила и оръжие от полицията.
"Това още не е станало. Напомняме на властите, че търпението на гражданите не е неизчерпаемо", завършва изявлението, подписано от адвокат Маргарита Илиева, заместник-председател на БХК.

От МВР вече обясниха, че по време на оглед в дома на 36-годишния перничанин, известен с прякора Чочо, той поискал да отиде до тоалетна и тогава се прострелял със скрит пистолет, който не бил намерен при първия оглед. Заподозреният бил с белезници, но те били отпред и затова той успял да го направи.
Вътрешният министър пък нарече спекулация твърденията, че Стоев се е гръмнал с пистолета на един от служителите на МВР. Цветан Цветанов обаче, също като премиера Бойко Борисов, призна, че допускането на самоубийството е грешка и виновните служители ще бъдат наказани.
Наказание ще има и за пернишки полицаи, които са се държали лошо с близките на Мирослава.
www.dir.bg

 


Сходни връзки

Правозащитници: Самоубийството на Стойчо Стоев е подозрително | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.89 секунди