изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 07:59 EEST
Най-високият мъж порасна с 4,5 см    
Любопитно За добро или за зло, някои хора са орисани да бъдат рекордьори. Ако не за цял живот, то за години напред. Такава е съдбата на 29-годишния турчин Султан Кьосен - най-високия човек в света, който не спира да расте. Три години след като през септември 2009 година влезе в “Гинес” с ръст 2 метра и 46,5 сантиметра, в началото на новата 2012 г. той подобри собствения си рекорд с още 4,5 сантиметра, съобщи Си Ен Ен Тюрк.

Предимствата на ръст 2,51 м

През януари представители на “Гинес” пристигат в новия му дом в Анкара, за да го премерят. Каква е изненадата им, когато виждат, че ръстът на Султан, който е роден в селце в окръг Мардин, Югоизточна Турция, вече е 2 метра и 51 сантиметра.

През 2009 г. Кьосен бе обявен и за човека с най-големите длани - 27,5 сантиметра, и най-дългите стъпала - 36,5 см. Сега се оказва, че и дланите му са пораснали - с 1 сантиметър.

Гигантизмът на Султан със сигурност му създава неудобства, но с годините той се научава да извлича ползи от неравностойното си положение. Турчинът твърди, че е изключително горд заради рекордите, които поставя за страната си, и е много радостен от световната известност, която има вече трета година.

Към списъка с предимствата прибавя и факта, че може да вижда на големи разстояния и без проблем да помага в домакински работи, като смяна на електрически крушки, чистене на паяжини, закачане на пердета и други.

Когато пътува със самолет, авиокомпаниите му дават два билета на цената на един. А в Лондон хотелът, в който веднъж отсяда, му предоставя най-луксозния си апартамент, тъй като той има най-голямото легло с “кралски размер”. Добавят и още едно, тъй като за нормален сън Султан се нуждае от 3-метрово легло.

Недостатъците

Ръстът му си има и недостатъци. Той ходи с патерици, които му помагат да не залита и облекчават натоварването върху ставите. Като малък напуска училище, защото му става все по-трудно да си намери място в клас. Затова започва отрано да се занимава с фермерство и така си печели хляба и до днес.

Среща, разбира се, проблеми при намирането на дрехи и обувки. Всичко за гиганта се шие по поръчка.

Крачолите му са дълги 113 сантиметра, ръкавите на ризите - 97 сантиметра, а обувките - № 60. Султан с мъка се побира в автомобили с нормален размер. “Мога само да се натъпча в колата, но не и да шофирам”, споделя гигантът. Когато излиза с приятели, избягва да влиза в кафенета, защото винаги си удря главата в касата на вратата или тавана.

Но това, което най-много му тежи, е, че все още не може да срещне жената на живота си. “Мечтая за любов. Искам да се оженя, да имам семейство и деца. Момичетата се страхуват от мен. А аз съм съвсем обикновен мъж като всички останали”, споделя Султан.

Тумор отключва проблемите

Проблемите с височината му започват, когато е на 10 години. Тогава му откриват тумор на хипофизната жлеза. Образуванието кара жлезата да произвежда твърде голямо количество от хормона на растежа.

През 2009 г. - годината, в която Султан отне титлата “Най-високият мъж на планетата” от китаеца Бао Сишун (2,36 метра), той се подлага на радиохирургична интервенция за отстраняване на тумора в Университетската болница в щата Вирджиния. Киберножът, с който е опериран, слага под контрол хормона.

Но... Султан продължава да расте. “Когато бях малък, се комплексирах от ръста си. Децата ми се подиграваха и ме наричаха дългуч и какво ли не. Вече свикнах и дори се харесвам”, казва Султан, който се надява да запази рекорда си поне до 2015 г.

http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Най-високият мъж порасна с 4,5 см | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди