изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 10:51 EEST
11 митрополити били сътрудници на ДС - не и Максим    
Ред и сигурност

11 от 15-те митрополити от Светия Синод на Българската православна църква са били сътрудници на бившата Държавна сигурност (ДС), обяви Комисията по досиетата на сайта си. Патриарх Максим няма агентурно минало. Всички митрополити с картончета са работили като агенти за Шести отдел на ДС, който е отговарял за „борба с политическата диверсия”.



Старозагорският митрополит Галактион е работил за бившите комунистически служби под псевдонима Мишо, Неврокопският митрополит Натаил е бил агент Благоев, а Русенският митрополит Неофит се подвизавал като Симеонов.

Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, който наскоро нашумя с „Линкълн”-а, е работил под агентурното име Ковачев и Владислав.

Сред обявените агенти са още Врачанският митрополит Калиник, Великотърновски митрополит Григорий, Сливенски митрополит Йоаникий, Плевенски митрополит Игнатий и Видински митрополит Дометиан.

Митрополит Йосиф, който отговаря за българската църква в САЩ, Канада и Австралия преди време сам обяви за миналото си в Държавна сигурност, припомня Дарик радио.
Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон също е бил щатен служител на Държавна сигурност.

От комисията обаче уточняват, че проверката в църквата продължава.

Миналия декември Комисията по досиетата заплаши висшия клир с глоба, ако не предостави личните данни на служителите там, за да бъдат проверени за агентурно минало. В края на същия месец Българската православна църква внесе в Комисията по досиетата списък на всички от ръководството на църквата.
На свой ред данъчните служби и инспекцията по труда започнаха проверка на Светия синод за похарчени държавни пари и плащани осигуровки по сигнал на КТ "Подкрепа".

Главният мюфтия от 2006 г. Мустафа Алиш Хаджи е бил агент Андрей, сочи още проверка на комисията сред Висшия мюсюлмански съвет (ВМС), която също продължава. Той е работел като агент и след 10.11.1989 г.
Освен него, Недим Хафъз Ибрахим Генджев, който бе председател на ВМС до април миналата година, също е работел за ДС като разузнавач II степен през 1973 г., а през 1977 г. е преназначен за инспектор IV степен.
Генджев е главен мюфтия по време на т.нар. "възродителен процес".

Недим Генджев и Мустафа Алиш Хаджи водеха дела в съда кой е законният главен мюфтия. Съдът реши накрая да признае Мустафа Алиш Хаджи за главен мюфтия.

Още няколко членове на ВМС имат картончета в ДС.

Главата на Католическата църква в България - епископът на Софийско-Пловдивска епархия Георги Йовчев пък е бил агент Петър.

Междувременно Ловчанският митрополит Гавриил обяви пред БНР, че не очаква оставки в Светия Синод след оповестяването на агентите.  http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

11 митрополити били сътрудници на ДС - не и Максим | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди