изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 06:52 EEST
Еврозоната вече се движи на четири скорости    
Европейски съюзДосега пазарите възприемаха страните от еврозоната като едно цяло. Инвеститорите купуваха облигации по германския и гръцкия дълг. Това единство обаче се разпадна заради кризата.

Като понижи оценката на 9 от 17-те страни от валутния съюз на 13 януари, агенция Стандард енд Пуърс (Standard and Poor's) превърна еврозоната от едно цяло, движещо се с една скорост, в едно цяло, движещо се на различни скорости, пише в. "Монд", цитиран от БТА.

Агенцията понижи с една степен оценката на 5 страни (Франция, Австрия, Малта, Словакия и Словения). Тя понижи с две степени оценката на 4 страни (Испания, Италия, Португалия и Кипър). Освен това 14 страни, сред които и Франция, попаднаха в обхвата на негативната перспектива, което означава, че рискът за понижение на оценката им в идните две години е едно на три.

Заради оценките на Стандард енд Пуърс сега еврозоната вече се движи на четири скорости.

Първо имаме едно твърдо ядро, съставено от онези примерни държави, които все още имат оценка "ААА". Това са Германия, Финландия, Люксембург и Холандия. Това твърдо ядро в бъдеще може да се смали още повече, защото само оценката на Берлин не е съпроводена с негативна перспектива.
После идва ред на втората категория страни, тези които са със солидна икономика и финанси, но не предоставят вече максимална сигурност. Това са Франция ("АА+", което е втората оценка от общо 22) , Белгия ("АА"), Австрия ("АА+") и Естония ("АА-").
Следват страните, изпитващи трудности, но все още задържащи се на средно ниво. Това са Словения ("А+"), Испания ("А"), Словакия ("А"), Ирландия ("ВВВ+"), Малта ("А-") и Италия (ВВВ+).
На опашката се нареждат страните в категорията junk bonds, тоест на облигации "боклук" или на рисковите облигации по държавния дълг. Това са Португалия ("ВВ"), Кипър ("ВВ+") и Гърция ("С").
http://dnes.dir.bg/
 


Сходни връзки

Еврозоната вече се движи на четири скорости | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди