изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 23:56 EEST
СЪДЪТ РЕШАВА ЗА УБИТ НА ПЪТЯ ВЕЛОСИПЕДИСТ    
Ред и сигурностПредстои днес Окръжният съд в Добрич да се произнесе по делото срещу 59-годишния Иван Ив. от Добрич. Той е обвинен, че на 10 ноември 2009 г. е нарушил правилата за движение по пътищата, като е управлявал лек автомобил  „Рено Клио” и по непредпазливост е причинил смъртта на 34-мъж от с. Любен Каравелово, община Аксаково.

Това се е случило около 17,30 ч. по главния път между Добрич и Варна, на около 500 метра преди разклона за с. Стефаново. Според приетата вчера от Окръжния съд съдебно-медицинска експертиза, пострадалият е бил в тежка степен на алкохолно опиянение и не е бил в състояние адекватно да възприема действителността, нито да предотврати пътно-транспортното произшествие. От медицинска гледна точка, той не е можел да пази равновесие и нито да управлява велосипеда.

В обяснения си пред съда подсъдимият Иван Ив. е заявил, че се признава за виновен за пътно-транспортното произшествие, но не се признава за виновен за смъртта на пострадалия в него.

Припомняме, че, според обвинителният акт, подсъдимият е управлявал личния си лек автомобил „Рено Клио” в посока към град Варна. В същото време по същия път и посока се движел с велосипед „PHOENIX FLIRT” пострадалият. Колелото не било оборудвано със светлоотразители. Иван Ив. шофирал на къси светлини със скорост 80 км в час. Той не забелязал движещият се пред него велосипедист и автомобилът го ударил. В резултат на удара било спукано предното панорамно стъкло на лекия автомобил в дясната му част. Иван веднага спрял и заедно със спътничката си видели пострадалия. Съобщили за инцидента на телефон 112. Пристигналият екип на „Бърза помощ” отвел пострадалия 35-годишен мъж в „Многопрофилната болница за активно лечение” в Добрич, където той е лекуван до 2.12.2009 г. След изписването му той бил настанен в дома на брат си във варненското село Любен Каравелово. На 28.12.2009 г. състоянието му започнало да се влошава, но не била потърсена медицинска помощ, защото нямал личен лекар. На 08.01.2010 г. близките му повикали „Бърза помощ” и 35-годишният бил отведен в УМБАЛ „св. Марина” в гр. Варна, където починал същия ден.

Назначените химически експертизи установили, че при произшествието Иван Ив. не бил консумирал алкохол, а пострадалият имал в кръвта етилов алкохол с концентрация 4,36%. Според съдебно-медицинската експертиза, 35-годишният е получил контузия на мозъка, довела до разстройство на здравето, временно опасно за живота, и счупване на двете кости на лявата подбедрица, довело до затруднение на движението от около 3-4 месеца. Втора съдебно-медицинска експертиза установява, че по време на престоя в домашни условия състоянието му прогресивно се е влошило и са настъпили усложнения от пролежаването. Съчетаната травма е довела до развитие на възпалителни промени в белите дробове и оформяне на белодробен абсцес, довели до смъртта.

Комплексната експертиза е установила, че вероятната скорост на движение на „Реното” е била около 80 км в час, а велосипедът е бил без светлоотразително стъкло върху задния калник. Долната половина от тялото на пострадалия се ударила в предната дясна част на капака на колата, а главата му - в предното панорамно стъкло. След това тялото му е паднало на банкета в страни и в дясно от автомобила.

Пред съда прокурорът е заявил, че подсъдимият е направил всичко, което е зависело от него за оказване на помощ на пострадалия. Като причина за пътно-транспортното произшествие той е посочил, че подсъдимият е управлявал автомобила с по-висока от допустимата скорост. Поискал е Иван Ив. да бъде осъден условно на 3 години лишаване от свобода при 5 години изпитателен срок, както и да бъде лишен от право да управлява моторно-превозно средство за срок от 3 години.

Адвокатът на подсъдимия е заявил, че при повдигане на обвинението на шофьора са изразили несъгласие с това да се разследва само поведението на водача на лекия автомобил, а считат, че паралелно е следвало да бъде разгледано и това на велосипедиста. В обвинителния акт не била обсъдена хипотезата, че 34-годишният не бил в състояние да се движи по пътното платно и да спазва Закона за движение по пътищата. Според защитника, има съпричиняване на пътно-транспортното произшествие от пострадалия и ударът е предизвикан от велосипедиста, излизайки от банкета и на пътното платно в непосредствена близост до колата. Адвокатът е обърнал внимание и на това, че 34-годишният не е бил рехабилитиран според лекарските указания в домашни условия и смъртта му не би настъпила, ако близките му са взели мерки за здравословното му състояние. Той е поискал оневиняване на шофьора на лекия автомобил. НДТ

 


Сходни връзки

СЪДЪТ РЕШАВА ЗА УБИТ НА ПЪТЯ ВЕЛОСИПЕДИСТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.15 секунди