изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 13:32 EEST
ДО 31 ЯНУАРИ САМООСИГУРЯВАЩИТЕ МОГАТ ДА ПРОМЕНЯТ ВИДА НА ОСИГУРЯВАНЕТО СИ    
НовиниСаомоосигуряващите се лица задължително се осигуряват във фонд "Пенсии" на Държавното обществено осигуряване, а по свой избор могат да се осигуряват и във фонд "Общо заболяване и майчинство", припомнят от местното подразделение на приходната агенция.

Оттам поясняват, че тези хора могат да изберат да внасят осигурителните си вноски на по-висок процент и да се ползват от всички осигурени социални рискове без трудова злополука и професионална болест и безработица. Другият вариант е да внасят осигурителни вноски на по-нисък процент за инвалидност поради общо заболяване, за старост и за смърт.

Видът на осигуряването на самоосигуряващите се лица може да се променя  за всяка календарна година, ако е подадена декларация по утвърден образец. Срокът за подаване на документа е до 31 януари на съответната година. Към настоящия момент, в офиса за обслужване в Добрич само 20 самоосигуряващи се лица са реализирали това свое право, допълват от офиса на НАП.

В 7-дневен срок от започване или възобновяване на трудовата дейност самоосигуряващите се лица определят вида на осигуряването си, като подават декларация по утвърден образец в териториална дирекция на НАП. При  прекъсване и възобновяване на съответната трудова дейност през календарната година не може да се променя вече избрания и деклариран вид осигуряване. Декларациите се подават в офисите на НАП по постоянен адрес на физическите лица лично, чрез  упълномощено лице или по пощата с обратна разписка. В помощ на самоосигуряващите си лица при спазването на осигурителното законодателство НАП започва отпечатването на 50 000 информационни брошури. Те ще бъдат разпространени до края на януари в офисите на агенцията в цялата страна. Целта им е да се представят основните моменти и срокове при декларирането и плащането на осигурителни вноски от самоосигуряващите се лица.  В допълнение на това на интернет страницата на НАП www.nap.bg ще бъде качен разширен вариант, придружен с конкретни примери при определяне на окончателния размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица. Всеки може да получи информация и консултации за попълването на данъчни и осигурителни декларации на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна. НДТ

 

 


Сходни връзки

ДО 31 ЯНУАРИ САМООСИГУРЯВАЩИТЕ МОГАТ ДА ПРОМЕНЯТ ВИДА НА ОСИГУРЯВАНЕТО СИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди