изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 00:13 EEST
Опозицията: Плевнелиев опитва да запълни дупките на правителството    
ПолитикаНай-важното, което предстои пред президента Плевнелиев, е да запази високото доверие в институцията. Има интересни идеи, които са били и мои идеи, за генериране на повече дебати за стратегията, за националните цели и приоритети. Това каза президентът Георги Първанов пред журналисти в Народното събрание след като новоизбраният президент Росен Плевнелиев положи клетва в парламента и произнесе реч пред депутатите, предаде “Фокус”. По думите му в речта на Плевнелиев вижда приемственост, някои нови неща.


"Той трябва да запази президентството като фактор на стабилността в държавата. Много важно е да продължи да играе активна роля по отношение на Българската армия, на въоръжените сили, като външнополитически фактор", добави той.

Премиерът Бойко Борисов пожела на Плевнелиев да бъде обединител на нацията. На въпрос на журналисти в кулоарите какво ще му пожелае, премиерът заяви: „Да бъде жив и здрав, справедлив, да работи за благото на всички българи. Да бъде обединител на нацията”.

Народното събрание има волята да поддържа активен диалог с президентството, обясни парламентарната шефка Цецка Цачева след клетвата на Плевнелиев. Според нея президентът може и се очаква от него да посочва пътища за развитие.

БСП
За първи път от две години и половина от управляващите чухме някакъв опит за платформа – нещо, което Бойко Борисов трябваше да направи отдавна. Направи я обаче грешният човек. Това коментира депутатът от ПГКБ и секретар на НС на БСП Антон Кутев, цитиран в съобщение от пресцентъра на БСП.
Според социалистите, пред депутатите Плевнелиев е говорил по-скоро като премиер и очертал платформа, която засяга действията на изпълнителната власт, а не на президентската институция.

Антон Кутев смята, че от речта на новия президент е станало ясно, че Плевнелиев одобрява запазването на финансовата стабилност – политика, която продължават досегашните две правителства.
„Всичко останало - като енергетика, образование, икономическа политика и други сфери от обществения живот - всъщност са неща, които според новия президент започват отсега и по които до момента нищо не е правено”, отбеляза депутатът от левицата. Според Кутев най-логичното, което може да последва от тук нататък, е новоизбраният президент да предприеме спешни мерки по насрочването на служебно правителство.
„Очевидно според него това не се справя”, изтъкна депутатът от ПГКБ и отбеляза първите опити на Росен Плевнелиев за независимост от Бойко Борисов.

Предстои да видим дали новият президент ще бъде коректив на самозабравилото се мнозинство, изтъкна друг депутат от левицата - Петър Курумбашев. Тепърва ще стане ясно дали Плевнелиев ще се еманципира от партията, която го е излъчила за кандидат за президент и дали ще си позволи да казва нещата в очите на мнозинството.

ДПС
Създаде се впечатление, че президентът даде заявка, че би предложил програма, с която да запълни дефицитите на стратегическо мислене от страна на изпълнителната власт. Това каза депутатът от ДПС Лютви Местан пред журналисти, предаде "Фокус".
„Нас ни впечатли категоричната му заявка, че ще остане верен на конституционното си задължение да бъде обединител на нацията. В този смисъл на нас ни направи впечатление, но не намираме преднамереност в това, а по-скоро грешка на протокола, че след закономерното дължимо обръщение към главата на Българската православна църква патриарх Максим с „Ваше светейшество”, не чухме обръщението му към главите на останалите деноминации в България”, коментира Местан.
На въпрос защо Ахмед Доган не е присъствал в залата, Местан отговори: „Нали разбирате, че не може да очаквате който и да е да ви отговори на този въпрос вместо г-н Доган”.

Синята коалиция
Надявам се г-н Плевнелиев да се еманципира от постоянното напомняне на премиера, че той е в основата на неговия избор и да бъде достоен и силен президент на България, каза съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров пред журналисти.
По думите му в словото на Плевнелиев са липсвали "въпроси за забавените реформи и пропуснатите неща".

"Атака"
Лидерът на "Атака" Волен Сидеров отново заяви, че Росен Плевнелиев е избран за президент с измама. Няма да се уморя да го повтарям през целия му мандат и, ако това ви дразни, значи обичате измамата и сте свикнали с нея, каза Сидеров, цитиран от БТА.
Цялата захаросана картина, която видяхме днес тук, просто щеше да убие изцяло доверието на хората в демокрацията, ако не беше групата на "Атака", която единствена посочи какво става в държавата, каза той, коментирайки това, че групата му издигна плакати в пленарна зала, на които пишеше, че Плевнелиев е избран с измама.

ГЕРБ
Първата реч на Росен Плевнелиев като президент е балансирана, коментира пред журналисти в парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев, цитиран от БТА. По думите му, в словото на новия държавен глава личи и стремеж да обедини хората.
Красимир Велчев подчерта, че обединението е много важно, защото не може да има силна държава, ако институциите не работят заедно. Не чрез интриги и задкулисни действия, а открито, с пълна прозрачност, поясни той. http://dnes.dir.bg
 


Сходни връзки

Опозицията: Плевнелиев опитва да запълни дупките на правителството | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди