изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 06:34 EEST
Изпускаме 1,4 млрд. лева от Европа    
Европейски съюз

Едва под 5% от пречиствателните станции, които трябва да бъдат построени с пари от Европейския съюз, вече са готови. За пет години от действието на програма “Околна среда” работят само 3 от предвидените 65 съоръжения. Строят се още две, а останалите ВиК проекти или тепърва ще се започват, или все още не са одобрени. Срокът за завършването им е краят на 2014 г.



Резултатът от забавянето е,че отпадните води на 270 селища с над 2000 жители продължават да се изливат в реките и морето. Управляващите вече признават, че част от ВиК проектите, за които има 2,5 млрд. лв. от ЕС, вероятно няма да бъдат завършени навреме. Ще се наложи пречиствателни станции и канализация да се дострояват с пари от бюджета или с евросредства от следващия програмен период (2014-2020 г). Това ще е за сметка на други проекти.

Рисковете

Към момента не е ясно точно кои са рисковите строежи, но всички, чието проектиране не започне до средата на тази година, може да кажат сбогом на европарите, защото според експерти времето няма да стигне те да бъдат завършени до края на 2014 г. В тази графа са проекти със заделени 850 млн. лв. Други 600 млн. лв. по схема за строителство на ВиК също са застрашени, ако изпълнението им се забави.

Според европравилата отпадните води на всички населени места с над 10 000 жители трябваше да се пречистват от началото на 2011 г., а срокът за по-малките (между 2000 и 10 000 жители) изтича в края на 2014 г. За неспазването им може да бъдат наложени санкции.

Правилата по “Околна среда” трябваше да се променят в крачка и това забави усвояването. Сега се появява нов проблем - при подписани с общините договори за проектиране и изграждане на пречиствателни станции и канализация работата така и не започва. Управляващите програмата предупредиха местните власти, че ще развалят договорите им. “Принудени сме да го правим, особено ако някой три пъти прекратява поръчка, защото не печели неговият изпълнител”, коментира ръководителят на програма Малина Крумова.

Изборите

Изборите също допринесли за забавянето. “Общините се страхуваха да обявяват поръчки преди вота, а след това новите кметове започнаха да развалят договори”, каза Крумова.

От февруари до юли 2011 г. са сключени 9 договора за станции и канализация. Нито една от общините не е започнала да работи по тях. Договорът с Айтос за пречиствателна станция е от март м.г. Проучванията не са започнали, а обявената през септември 2011 г. поръчка за изпълнител е прекратена. Подобен е случаят за ВиК проекта на Радомир. 5 от другите общини още избират изпълнител, 2 не са пуснали търгове.

“И времето, и парите няма да стигнат. До края на 2014 г. трябва да са приключили всички договори. Някои от проектите ще бъдат забавени и по обективни причини, като лошо време през зимата”, коментира Крумова.

Ръководството на програмата съветва общините да пускат търгове за изпълнители още преди проектите им да са формално одобрени. За да бъдат усвоени максимално много средства, ще бъдат одобрени проекти за повече пари, отколкото има по програмата. Чака се обаче решение на Министерството на финансите. Платени ще бъдат съоръженията, които първи бъдат завършени.

ЗОРНИЦА ЛАТЕВА

Сливен не чисти водата за пиене

От няколко десетилетия пречиствателната станция за питейни води в Сливен така и не успява да заработи. В момента градът разполага със съоръжение, но то не е свързано с язовира, от който трябва да идва водата, която ще се пречиства, нито с ВиК мрежата на града.

За довършването на проекта ще са нужни 16 млн. лева, обяви кметът на града Кольо Милев.

В пречиствателната станция досега са вложени 30 млн. лв. от националния и общинския бюджет.

В момента обаче обектът, започнат по времето на социализма, е замразен в търсене на средства. Строителството беше подновено преди няколко години, като бившият строителен министър в тройната коалиция, а преди това и кмет на Сливен, Асен Гагаузов дори го откри официално. Твърдеше се, че 4-5 млн.лева ще стигнат, за да се свърже станцията с водопроводите на Сливен. Сега се оказва, че сумата е 4 пъти по-висока.

РОСИЦА НИКОЛОВА

Санкции за готовите съоръжения

Три общини вече могат да се похвалят с нови пречиствателни станции, направени с пари по програма “Околна среда”. Съоръженията на Троян, Хисаря и Сопот струват около 50 млн. лв. Сумите и по трите проекта обаче са намалени заради проблеми при обществените поръчки и разликата трябва да бъде платена от общините.

Санкциите са в милиони и плащането им ще е проблем. Корекциите ще “изядат” парите за каквито и да е други инвестиции на местните власти.

Най-много трябва да плати Сопот. Пречиствателната станция в града работи от миналата година. Заради проблеми с обществената поръчка управляващите програмата са намалили с 4 млн. лв. първоначално отпуснатите за съоръжението 18 млн. Кметът Веселин Личев твърди, че корекциите са неправомерни и са допуснати заради “некомпетентност” на служителите на програмата. “Правили са ни около 20 проверки от други места и не откриха нередности. Няма да плащаме, нямаме вина”, каза Личев. От “Околна среда” коментираха, че случаят е разглеждан много пъти и едва ли има грешка.

За новата си пречиствателна станция друга малка община - Хисаря, ще трябва да плати 1,8 млн. лв.

С толкова е намален първоначалният бюджет на проекта от 23 млн. лв. Сумата е колкото годишните собствени приходи на Хисаря.

“За да платим, трябва да теглим кредит, а имаме и други заеми”, каза кметът Пенка Ганева. Корекцията е наложена след съдебно решение в полза на неспечелил участник в процедурата. Решението, че изборът на строител е незаконен, излязло след подписването на договор и започването на работа.

Сега Хисаря кандидатства отново по “Околна среда” за изграждане на канализация в кварталите, защото такава има само в центъра на града. По тази причина станцията не работи с пълния си капацитет. Заради новия проект и санкциите по стария в следващите години в Хисаря няма да се правят други инвестиции - например ремонти на улици. Ще се наложи и да се вдигнат данъци.

“Съжалявам хиляди пъти, че тръгнахме да правим пречиствателна станция. Който иска от Европа, да беше дошъл да си я направи после”, казва бившият кмет на Троян Минко Акимов в стенограма от заседание на местния общински съвет през 2010 г. Пречиствателната станция на града беше открита тържествено от премиера Бойко Борисов през лятото на м.г. На общината обаче е наложена финансова корекция от 1,8 млн. лв., което е повече от 10% от годишния бюджет на Троян. Местната администрация обжалва санкцията в съда, но делото още не е започнало.

Общината има корекции и по други проекти и така общата сума набъбва до 3 млн. лв. “Лишаваме се от други разходи за благоустрояване”, каза сегашната кметица Донка Михайлова. Въпреки това и Троян вероятно ще кандидатства за още пари от “Околна среда” - за канализация на квартали, с което да се осигури пречистване на 99% от отпадните води.

Левски с проект за 43,6 млн. лв.

Пречиствателна станция и завършена ВиК мрежа трябва да има град Левски до средата на 2014 г. Това предвижда мащабен проект по програма “Околна среда” за 43,6 млн лева. Договорът с Левски е подписан още през 2011 г., но по него още реално не се работи.

Проектът предвижда да се ремонтират близо 8 км от съществуващата канализационна система и да се направят още 5 км нови. Така отпадните води на целия град ще могат да се отвеждат за пречистване. Ще бъдат сменени и проблемни участъци от водопроводите и ще се изградят нови 2 км от мрежата. Новата пречиствателна станция ще елиминира опасността от замърсяване на река Осъм.

Очакванията на администрацията са новите придобивки да привлекат инвеститори в града, където безработицата е основен проблем.

Договорът за изпълнение на проекта е 42 месеца. Общината обаче още не е избрала проектант, за да може да започне работа. Очаква се обществената поръчка да приключи до края на февруари. “Има една отменена обществена поръчка от предишния кмет, но няма фатално забавяне”, твърди кметът Любка Александрова.

Съфинансирането от 8 млн. лв. е изцяло от държавния бюджет и няма да са нужни пари от общинския. “На определени етапи трябва да се извършат дейности за сметка на общинския бюджет, а след това плащанията ще се възстановяват. Няма да е лесно, защото годишният ни бюджет е няколко пъти по-нисък от стойността на целия проект. Но няма да се откажем”, каза Александрова.

ИРЕНА НИКОЛОВА

Малките селища сега кандидатстват

Водата на селищата с население между 2000 и 10 хил. души трябва да се пречиства от началото на 2015 г. ВиК проектите на тези общини обаче тепърва се набират. Крайният срок за подаването им е 15 август. За да може заделените за целта 300 млн. лв. да се усвоят навреме, от “Околна среда” ще приемат само подготвени проекти за обекти, чието строителство може да започне веднага. За да има одобрение, се иска дори разрешително за строеж.

“Много общини не са готови, но искат да кандидатстват. Казваме им въобще да не тръгват”, обясни управляващата програмата Малина Крумова.

За местните власти без пречиствателни станции и без проекти може да се отделят европари за подготовка на предложенията.

http://www.trud.bg/

 


Сходни връзки

Изпускаме 1,4 млрд. лева от Европа | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.66 секунди