изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 07:05 EEST
Разпитват момче с електрошок    
НовиниНов скандал с полицейско насилие гръмна. Служители от полицията в Ботевград използвали електрошок, за да изтръгнат самопризнания от младежи, заподозрени, че са драскали свастики и нецензурни думи по къщи в село Скравена на 3 януари.

Съдебномедицинската експертиза на един от тях - 18-годишния Петер Иванов, потвърждава, че има изгаряния след разпита в РПУ-Ботевград. Момчето е от София и било в родното село на своя баща през ваканцията. Пред “Труд” Петер отрече да е цапал сградите.

От МВР обявиха само, че правят вътрешна проверка, която трябва да приключи утре.

Битото момче: Бих признал и убийство

Служители на МВР в Ботевград са използвали електрошокови палки при разпит на момчета, заподозрени, че са рисували свастики по къщи в село Скравена на 3 януари. Вчера стана известен този пореден скандален случай на полицейско насилие.

Сигналът изнесе бившият вътрешен министър Михаил Миков, след като майката на едно от заподозрените момчета Ани Иванова отишла във вторник сутринта в БСП, провокирана от изказване на Цветан Цветанов в тв ефира.

Министърът първо обясни как се наблюдава “системен подход на лица, които извършват престъпления на територията на страната, биват задържани, а впоследствие веднага да излизат с дежурната теза полицейско насилие”. Цветанов даде за пример случая с 15 издраскани къщи с нецензурни думи и свастики в с. Скравена. И обяви как отначало задържаните младежи и родителите им нямали претенции към полицията, но после се оплакали от насилие.

“Искам да се разбере пред цяла България, че министър Цветанов лъже”, каза пред “Труд” майката Ани Иванова. И показа съдебномедицинска експертиза, според която 18-годишният й син Петер е бил изтезаван с електрошок в РПУ-Ботевград. В медицинското са описани “множество следи от изгаряния: Пет червеникави изгаряния с диаметри от 0,3 до 0,5 см по шията. Две ъгловати червеникави изгаряния по предмишниците. Множество червеникави изгаряния с диаметри до 1 см по бедрата, на обща площ от 20/ 30 кв. см.”

“Извикаха ме на 11 януари - 8 дни след въпросното драскане. Още с влизането в кабинета на полицая, той ми каза: “Приятелите ти признаха, ти си наред! Как ще го направиш - по лесния, или по трудния начин?”, разказа 18-годишният Петер. - Удари ми няколко шамара и почна да ме гори с електрошоково фенерче. То е специален вид, после видях нещо подобно в интернет, там пише, че развива еднократна мощност до 600 киловата. Болеше адски. И за убийство да ме бяха питали, щях да призная!”, добавя Петер.

Семейство Иванови е с три деца и живее в София. Бащата Цветан Иванов е художник и е от село Скравена, където и работи. Полицията се насочила към Петер, защото ченгетата решили, че е ползвал цветни спрейове от ателието на татко му.

На 11 януари освен Петер е бил разпитван и непълнолетният му приятел Здравко Гайдарски. Когато Здравко излязъл, видял пред РПУ-то бащата Цветан и му казал, че си е признали всичко, защото вътре го били с метална тръба и го горили с ток. Уплашен, бащата нахлул в районното и започнал да търси сина си по стаите, за да го спаси.

Още същата вечер Петер бил закаран в “Пирогов”, защото майка му “се безпокояла полицаите да не са увредили сърцето му. Лекарите измерили ненормално висок пулс и посъветвали на другия ден момчето да се освидетелства от съдебен лекар.

“Пуснахме жалба в петък, 13 януари. От полицията в Ботевград ни посъветваха да не шумим по медиите, докато тече вътрешна проверка. За всеки случай моя позната ме посъветва да напиша и втора жалба до министъра и главния секретар на МВР в София. Не съм искала никого да съдя. Знам, че един от полицаите, посегнали на децата, е Пламен от Скравена, когото познаваме. Желаех само министър Цветанов да знае какво вършат служителите му по районните. Бях поразена, когато почна да лъже по телевизията”, каза Ани Иванова.

Веднага след жалбата на майката в МВР е започнала проверка на твърденията за полицейско насилие. Очакват се резултатите да бъдат готови днес. От вътрешното министерство обявиха вчера, че по време на самите разпити никой не се е оплаквал.

“Познавам добре момчетата. Те са много добри. Не е хубаво така да се рисува и те са го осъзнали. То едното момченце е художник, на другото баща му е художник, на третото електротехник. Чак не ми се вярва полицаите да са посягали на момчетата”, каза кметът на Скравена Иван Иванов. http://www.trud.bg/

 


Сходни връзки

Разпитват момче с електрошок | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди