изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 22:35 EEST
Над половината българи не искат пълна забрана за пушене    
Общество 56% от хората в страната не подкрепят въвеждането на пълна забрана за пушене в заведенията, смятат настоящите ограничения за достатъчни или че забраната трябва да важи само в заведения, в които се сервира храна. Това показват резултатите от национално представително изследване, проведено в периода 20-24 януари 2012 година от агенция за маркетингови изследвания "Ноема". В телефонното допитване са включени 1500 души на възраст над 18 години, равен брой пушачи и непушачи от различни области и типове населени места в страната, предаде БГНЕС.


Проучването е направено по повод планираното въвеждане на пълна забрана за тютюнопушене на обществени места от 1 юни 2012 г. Предложението е тя да важи дори за нощните барове. Очаква се решението на парламента.

77% от запитаните в проучването са на мнение, че въвеждането на пълна забрана за пушене в заведенията ще се отрази негативно на хотелиерския и ресторантьорския сектор. Интересен е фактът, че тази теза се подкрепя дори от близо 70% от непушачите и от 86% от пушачите.

77% от запитаните смятат, че като цяло сега действащите ограничения се спазват. Това мнение споделят и 71% от непушачите, както и 79% от хората, които често посещават заведения. Според 79% пълната забрана обаче няма да се спазва навсякъде или ще бъде прилагана само на някои места.

Резултатите от допитването показват още, че близо 93% от хората са запознати с действащите в момента ограничения. Най-висок дял сред запитаните, които не знаят за тях, са младите до 35 години, а сред тези, които знаят, но нямат представа от самите ограничения – тези над 45 години, което е обяснимо от гледна точка на това, че рядко посещават заведения.

"Общото мнение на пушачите е, че дори и да се въведе пълна забрана, това няма да ги откаже и те ще продължат да пушат", коментира проучването Дивил Кулев от "Ноема".

То обаче противоречи, на изследване, поръчано от Министерството на здравеопазването, което беше оповестено преди няколко месеца - че 63 на сто от българите искат такава забрана.

Със сигурност повечето собственици на заведения са твърдо против въвеждането на пълна забрана, заради изискванията, които бяха въведени през 2010 г. - за обособяване на отделни помещения за пушене, които да са оборудвани със съответна вентилация. Ресторантьорите смятат, че направените от тях реконструкции и инвестиции, които са в унисон със Закона за здравето и наредбата към него, биха били ненужни, ако пълната забрана влезе в сила от 1 юни 2012 г.

Туроператори обаче се обявиха "за" най-крайната мярка, защото така ще се промени профилът на туриста, който идва в България. Според тях сега страната ни е предпочитана от европейски младежи, които идват да пият алкохол и да се възползват от частичната забрана за пушене, а в противен случай ще бъде  стимулиран семейният туризъм.

Две неправителствени организации дори се обявиха за още по-драстична забрана - и на открити обществени места, където има деца, като например спирки и спортни площадки. http://dnes.dir.bg

Албена подкрепя забраната на пушенето в закрити обществени места

ТУРИЗМЪТ ИСКА ЗАПАЗВАНЕ НА МЕСТАТА ЗА ПУШЕНЕ

Забраната на цигарите затвори 2 000 кафенета в Белгия

Пълна забрана за пушене на обществени места от 1 юни

7-8 НА ХИЛЯДА СА ВРОДЕНИТЕ СЪРДЕЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Какво казва цветът на косата за здравето ви?

Цигарите ще бъдат скрити от витрините през 2013 година

Оралният секс е по-опасен от тютюнопушенето

 


Сходни връзки

Над половината българи не искат пълна забрана за пушене | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Над половината българи не искат пълна забрана за пушене
Автор: Anonymous да 2012-01-30 @ 14:17 EET
Защо, тогава не спазват ограниченията в заведенията и на обществените места? В заведенията няма ограничения, пушат си  и въобще не се съобразяват с това,че има деца които искат да хапнат пица или друго! Добре, няма да водим децата по заведения, но и ние не ходим /родителите/ означава ли това, че всичко е подчинено на пушачите!?

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди