изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 19:10 EEST
Ангел Марин за помилванията, ордените и скандала с Яне Янев    
Интервюта Ген. Ангел Марин, вицепрезидент в периода 2002-2012 година, в предаването на Нова телевизия „Станция Нова”.


Водещ: През седмицата имаше поредния политически скандал. Той беше свързан с изкарваната информация за броя помилвания, които вицепрезидентът Ангел Марин е направил в своите десет години. Оказа се, че са над 500 човека. Малко по-късно скандалът беше доразвит и от това, че няма указ на президента, който да упълномощава вицепрезидента във втория му мандат да извършва тези неща. И точно заради това сега ще си говорим с вицепрезидента г-н Ангел Марин. Добро утро, г-н Марин, благодаря ви за включването ви в „Почивна станция”.
Ангел Марин: Добро утро.
Водещ: За да не се връщаме към всичко това, което се случи, аз по-скоро бих искал да ви попитам за вашето мнение относно коментара, който направи вашата наследница госпожо Маргарита Попова, която каза, че това, че няма указ на президента, издаден във втория мандат, е грешка и дори тя каза, че няма как вторият мандат да бъде тълкуван като продължение на първия. Какъв е вашият коментар за това?
Ангел Марин: Моят коментар е, че няма нищо обезпокоително в това, че в началото на втория мандат няма нов указ. Всичко това е изяснено от специалисти юристи в тази област и надали аз съм човекът, който трябва да прави тълкуването на това твърдение, но трябва да бъдем абсолютно спокойни, че всичко е било, както трябва и няма никакви опасности и никакви последствия.
Водещ: Аз ви питам това, защото в същото това интервю госпожа Попова я питат дали помилването може да бъде бизнес, и тя там отговаря, че има основания за намеци за корупция. Това как ще го коментирате?
Ангел Марин: Намеци за корупция, не го приемам като сериозно. Какво значи намеци за корупция?
Водещ: Аз ще ви върна назад в годините, примерно с историята с Цветелин Кънчев. Тя не че е нещо ново, но все пак това беше първият случай, в който се заговори за нещо подобно, че това е търговия с гласове. Вие помилвате Цветелин Кънчев, той ви осигурява ромски гласове за втория мандат.
Ангел Марин: Няма търговия, няма бизнес, помилването е една процедура, в която участват толкова много хора, че не може да става нищо задкулисно, скрито и покрито. Вие представяте ли си, че може да има нещо тайнствено, скрито, то да се потули, при положение, че пред цялото общество става тази процедура. Нищо че имената на помилваните обикновено не стават достояние на обществеността. Няма нищо тревожно, нищо обезпокоително. Всъщност целият шум се вдигна от това, че изведнъж някой каза как така са помилвани 533 престъпника. Аз задавам въпроса каква е нормата за десет години? Колко трябва да бъдат помилваните?
Водещ: Не, тука ...
Ангел Марин: И могат ли да бъдат помилвани други освен престъпници?
Водещ: Разбира се, че не.
Ангел Марин: Следващото нещо, което се раздуха, беше 533 престъпника са пуснати на свобода. Това просто не е вярно. От тези 533 души само 93 са освободени от затвора, тъй като са били накрая на изтърпяване на наказанието, оставали са 6 месеца или една година, година и половина. И в резултат на помилването те излизат, след като са били дълги години в затвора. Всички останали помилвани, 440 души, това е над 82 % в резултат на помилването само им е намален остатъкът от наказанието, което да изтърпяват.
Водещ: Така, обаче да ви питам (...)
Ангел Марин: Примерно остават им 6 години, аз го помилвам с една година и има да изтърпява още 5 години.
Водещ: Така. Обаче има и фрапиращи случаи като този, който беше публикуван, за това, че човек, който е осъден на 20 години затвор за убийство, излежава 7 години и след това излиза навън, след помилването. И тогава нали разбирате, че обществото реагира, защото как така човек, който е отнел човешки живот, ще престои само 7 години в затвора и след това ще бъде пуснат? Каквото и добро поведение да има там.
Ангел Марин: Трябва да се даде конкретният случай, името на човека, за когото става дума, да се върнем в архива в президентството, да видим всичко, което там е зафиксирано. Разбирате ли, всичко остава документирано...
Водещ: Обаче знаете ли друго?
Ангел Марин: ... Като се почне от предложението от затвора, предложенията на Главна дирекция „Изтърпяване на наказанията” ....
Водещ: Това е ясно...
Ангел Марин: ... и комисията по помилване.
Водещ: Обаче вие преди малко казахте, г-н Марин, че на всички е било ясно и че едва ли не журналистите са знаели за всяко едно от помилванията. Тук са малко склонен да споря с вас, а пък и ще ви цитирам министър-председателя, който казва президентството живееше в един медиен комфорт и журналистите не знаеха, че има помилвания. Това са думи на Бойко Борисов.
Ангел Марин: Вие лично искали ли сте някога да знаете нещо за помилванията и да съм ви отказал?
Водещ: Не, аз лично не.
Ангел Марин: Ами какво тогава.
Водещ: Ами само ви казвам, че това е изказване все пак на министър-председателя, който би трябвало да е по-наясно от мен, слава Богу.
Ангел Марин: А вие приемате думите на този човек като чиста истина? На един човек, който сутрин казва едно, на обяд второ, а вечерта трето. Какво значи медиен комфорт и какво значи скрито, и какво значи не са знаели? Който е искал да знае, е можел да получи информация от мен. Тук е мястото да кажа, че нека да се създадат норми законови, при които да се огласяват всички данни, свързани с процедурата за помилване, и това да може да се предоставя наистина на обществото. Няма такива законови норми.
Водещ: Понеже говорим за министър-председателя, само един последен въпрос към него имам, свързан с него по-скоро, как се чувствахте, когато той ви сравни с куче? Защото тогава, когато той каза на кучето пържолата отива така, както на Марин ордена.
Ангел Марин: Аз вече се произнесох по този въпрос и не ми се струва, че е редно отново да се връщам към него. Но тука искам да напомня още веднъж това, което казах, че Борисов е позор за България. И нещо друго, много по-важно ще кажа сега. Това, което той направи, не е упрек към мен и не съм аз човекът, който е пострадал сам, това е дискредитиране на нашата държава в очите на хората, които виждат, че същият министър-председател с Министерски съвет, с министъра на отбраната са направили предложение за особени услуги да бъда награден с орден „Стара планина първа степен с мечове”, и само след няколко дни той казва...
Водещ: ... че не го заслужавате
Ангел Марин: ...че не заслужавам ордена. Как може да изглежда една съвременна цивилизована държава при такива ...
Водещ: Само последно, г-н Марин, понеже много напреднахме във времето, само да ви питам нещо и да уточним за историята с г-н Яне Янев. Идвал ли е г-н Яне Янев при вас и ходатайствал ли да помилвате престъпник или не? Защото вие в едно интервю казвате високопоставени политици, лидери на партии, депутати идваха при мен, включително депутатът Яне Янев е идвал да моли за безпринципно помилване. Това вярно ли е?
Ангел Марин: Г-н Съръиванов, не намирате ли, че не е редно да ме занимавате с лице, което използва лъжи и клевети.
Водещ: Ама не, вие сам сте го казвали това, не става дума за лъжи и клевети.
Ангел Марин: Да не обиждаме държавата си. Бил съм десет години вицепрезидент на нашата държава. Генерал съм от Българската армия, освен това...
Водещ: Т.е. всичко, което вие кажете, трябва да го приемаме за истина?
Ангел Марин: (...) медиите и политиката в България да се въртят около такова лице? А сега ще ви отговоря конкретно на въпроса.
Водещ: Да. Благодаря.
Ангел Марин: На 8 юни 2004 г., в 13,51 часа от телефон 9554366, от секретарката Трифонова е поискана лична среща с мен от депутат и от посоченото от вас лице. Въз основа на тази тяхна молба аз съм ги приела на 16 юни 2004 г. в президентството, в моя кабинет.
Водещ: Така. И той поиска от вас да направите какво?
Ангел Марин: Той не дойде при мен по моя покана да пием кафе...
Водещ: Не, това го уточнихме, въпросът е какво искаше.
Ангел Марин: ...а дойде с искане. Смятате ли, че повече ще се въртя в този създаден от него въртел? Това, което ви казах, не е ли достатъчно?
Водеща: Ами, не, защото не разбрахме какво е станало на срещата.
Водещ: Разбрахме, че иска среща, но на тази среща може да си говорите за политика, може да си говорите бъдещето на президентската институция.
Ангел Марин: Говорихме за ходатайство.
Водещ: Т.е. вие потвърждавате думите си.
Водеща: Вито, може ли само още един въпрос, стана ли ясно кой е избирал кой да бъде помилван или не. Това не можах да разбера, кой е избирал кои затворници да бъдат помилвани, на какъв принцип те са избирани?
Водещ: Има един куп с молби, които минават през вицепрезидента и той преценява кои да бъдат одобрени и кои не. Добре, благодаря, г-н Марин за това включване. Мисля, че изяснихме доста неща и беше интересно да разберем. Благодарим още веднъж за това, че се включихте в нашето предаване.
http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

Ангел Марин за помилванията, ордените и скандала с Яне Янев | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди