изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 05:27 EEST
България ще ратифицира АСТА, но с резерви    
Новини

При ратифициране от Народното събрание на АСТА в частта за интернет-доставките да бъде записано, че има резерви и ще се прилага действащото в момента българско законодателство. За това са се споразумели на среща при премиера Бойко Борисов представители на IT-сектора, доставчици на интернет-услуги и депутати от ГЕРБ. Новината съобщи пред журналисти в парламента зам.-председателят на ПГ на управляващата партия Валентин Николов, предаде БТА.



Вчера представители на ГЕРБ проведоха среща по темата с Асоциацията на потребителите на телекомуникационни и интернет услуги (АПТИУ). След срещата от асоциацията обявиха, че няма да допуснат контрол на трафика в интернет.

България подписа Mеждународното споразумение АСТА (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) под условие. За да влезе в сила, то трябва да бъде ратифицирано в парламента.

"Законодателството в частта за интернет-доставките, категорично няма да се променя и това ще бъде отстоявано от ГЕРБ при ратифициране на търговското споразумение. Когато ратифицираме конкретните текстове, засягащи интернет, ще запишем, че има резерви и българското законодателство няма да се променя", допълни Николов.
По думите му такава била правната техника за ратифициране на международни документи.

Споразумението e подписано от 31 държави, сред които обаче не е Германия. Документът, който експертите нарекоха инструмент за приватизиране на онлайн цензурата, задължава доставчиците на интернет да следят и да докладват кой какво прави в глобалната мрежа, за да се установи злоупотреба с авторски права.
АСТА предизвика силна реакция в интернет, появиха се петиции и групи във Facebook срещу него.

Икономическият министър Трайчо Трайков и министърът на културата Вежди Рашидов ще бъдат изслушани в три парламентарни комисии заради документа. Опозицията вече се обяви срещу подписа на правителството под АСТА.


--------------------------------------------------------------------------------
Изисквайки, да бъде прехвърлена върху интернет доставчиците и доставчиците на онлайн услуги отговорността за нарушенията, направени от техни потребители,
АCTA поставя под въпрос правната сигурност, развитието и дори самото съществуване на компаниите от няколко иновативни пазарни сектора с висока добавена стойност. Това се казва в позиция на Българската асоциация
на софтуерните компании (БАСКОМ), цитирана от БТА.

Доставчиците на интернет услуги не трябва да носят отговорност за информацията, която предават или съдържанието, което хостват, до степен, която да налага предварително наблюдение и филтриране на тези данни. През последните години свободното споделяне на информация се превърна в стандарт при интернет услугите и не трябва само по себе си да бъде приравнявано с нарушаването на авторските права, пише в позицията на БАСКОМ. http://dnes.dir.bg/

 


Сходни връзки

България ще ратифицира АСТА, но с резерви | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди