изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 23:28 EEST
Откриха голямо находище на газ в Израел    
По света

Израелското правителство гласува проект за жп линия, свързваща Средиземно с Червено море, която ще предложи алтернатива на Суецкия канал за трафика между Европа и Азия.



Американска и израелска компании, търсещи залежи на природен газ, обявиха, че са открили голямо офшорно находище в Израел.

То се намира в израелски води близо до границата с Ливан, съобщава Асошиейтед прес.

"Делек груп" (Delek Group) обяви откритието днес на израелската фондова борса.

Базираната в САЩ "Ноубъл енерджи" (Noble Energy) си партнира с израелската компания за извършване на офшорни сондажи.

Двете фирми съобщиха, че по първоначални данни оценяват капацитета на находището "Танин 1" на близо 1,3 трилиона кубични фута (1 фут е равен на 0,3048 метра).

В момента единственото работещо газово находище на Израел "Ям Тетис" е пред изчерпване.

През 2009 г. и 2010 г. еврейската държава откри две много по-големи находища с резерви - Тамар и Левиатан, оценявани на 25 трлн. куб.м газ. Те са на 130 км от пристанище Хайфа и на дълбочина 1634 км.

Това са най-големите подводни находища на течни горива,

открити в света за последните десет години, и може да донесат десетки милиарди долари на Израел и да му гарантират енергийна независимост за десетилетия напред.

Очаква се добивът от тях да започне след около година, припомня АП.

Вчера петролните компании "ЕксонМобил" и "ОМВ Петром" заявиха, че са обнадеждени от откриването на газ в Черно море.

Това се случва месец след началото на проучвателните дейности в сектор от континенталния шелф, принадлежащ на Румъния.

Експлозия на газопровод от Египет до Израел стана рано тази сутрин, предаде Ройтерс, като се позова на очевидци и държавната египетска телевизия. Тръбата, която снабдява с газ и Йордания, е ставала най-малко 12 пъти обект на саботажи след свалянето от власт на Хосни Мубарак.

Днешното нападение бе до населеното място Масаид, западно от средиземноморския град Ариш. Жители на Ариш казаха, че от града им се виждат пламъците. Подаването на газ по тръбопровода е преустановено.

Израелското правителство гласува днес в подкрепа на проект за

жп линия, свързваща Средиземно с Червено море,

която ще предложи алтернатива на Суецкия канал за трафика между Европа и Азия.

Премиерът Бенямин Нетаняху посочи, че железният път с дължина 350 км ще премине през пустинята Негев и така курортът Ейлат на Червено море ще е на два часа път от Тел Авив.

Линията Тел Авив-Ейлат ще преобрази страната, това е стратегическо решение, което ще даде на Израел големи предимства, заяви Нетаняху на седмичното заседание на израелското правителство.

Според решението на кабинета генералният директор на премиерската канцелария ще оглави комисия, натоварена да събере средствата за строителството на линията.

Разглеждат се три възможности: споразумение със страна, споделяща същите икономически и стратегически интереси, събиране на частни фондове или финансиране от израелската държава. Не се уточнява колко ще струва проекта.

Според сайта на израелското министерство на транспорта неговите предпочитания са за участие на китайски компании заради опита им в строителството на жп инфраструктура.

Израелски представители смятат, че линията ще може да се използва при износа на израелски газ за Индия и евентуално за Китай.
http://www.vesti.bg

 


Сходни връзки

Откриха голямо находище на газ в Израел | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди