изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 15:39 EEST
Окръжен съд – Добрич, присъди 43 хил. лв. обезщетение на 40-годишен добричлия, заради незаконен арест    
Ред и сигурност

Окръжен съд – Добрич, осъди Прокуратурата на Република България да заплати на 40-годишния Пламен Й.П. от Добрич 43 хил. лв. обезщетение за претърпени неимуществени вреди в резултат на незаконно повдигнато обвинение, което е прекратено с постановление на Районна прокуратура – Добрич от 30.11.2010 г., ведно със законната лихва от датата на предявяване на иска – 02.08.2011 г. до окончателното погасяване на задължението. Съдът отхвърли иска за разликата до 100 000 лв.



Окръжен съд – Добрич, установи, че предварителното производство срещу Пламен П. е започнало със задържането му под стража на 08.12.1995 г., срещу него бил внесен обвинителен акт и образувано наказателно дело в Районен съд – Добрич. Делото било върнато за доразследване на 07.11.1996 г. На 30.11.2011 г. Районна прокуратура – Добрич, е прекратила наказателното производство срещу ищеца. Наказателното производство е продължило близо 15 години. Ищецът е бил задържан в Следствения арест от 08.12.1995 г. до 16.04.1996 г., а от тази дата до освобождаването му на 04.11.1996 г. в Затвора Белене. В ареста и в затвора той останал близо 11 месеца.

Окръжен съд – Добрич, намира, че Прокуратурата на Република България следва да носи отговорност за претърпените от ищеца неимуществени вреди, защото незаконно му е било повдигнато обвинение в извършване на престъпление и производството е било прекратено, поради това че не е осъществил състава на престъплението, за което е бил привлечен да отговаря.

При определяне на обезщетението съдът взе предвид тежестта на повдигнатото обвинение на млад човек, с добро име в обществото като спортист и завърнал се от мисия в Камбоджа, както и продължителността на наказателното производство и времето на задържането му. Съдът отчита също изнесените двукратно в медиите информации по материали от следствието срещу Пламен П. Съдът приема, че продължителното време, през което той е търпял отрицателни въздействия от наказателното производство е дало негативно отражение в личен и здравословен план, както и в професионалната му реализация. Предвид заключението на приетата по делото съдебно-психиатрична експертиза, съдът намира, че стресът в местата за лишаване от свобода, средата, условията, при които е преживявал, неизвестността от това, какво се случва, са довели до траен душевен тормоз, който преживява и сега.

Решението на Окръжен съд – Добрич, подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Варна.  

06.02.2012 г.                                                 Пресслужба Добрички окръжен съд     


 


Сходни връзки

Окръжен съд – Добрич, присъди 43 хил. лв. обезщетение на 40-годишен добричлия, заради незаконен арест | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди