изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 04:33 EEST
Южна България - наводнена, язовири и реки преливат    
Новини

Задействан е Националният план за защита при наводнения за областите Хасково, Смолян, Кърджали и Стара Загора. Заповедта е на премиера Бойко Борисов, съобщи БНР. В Хасково и Кърджали вече бе обявено бедствено положение. Харманлийското село Бисер бе залято, след като се скъса язовирна стена. МВР потвърди за пет жертви на пороите в Хасковско. Сформиран е Национален щаб под ръководството на вицепремиера Цветан Цветанов. Областните управители са уведомени да организират контрола на язовирите, за да се избегнат още наводнения.



МВнР уведоми с нота тази сутрин властите на Гърция и Турция, че язовир "Ивайловград" ще започне да прелива, като по-късно днес се очаква това да се случи и с водите на язовир "Студен кладенец", съобщиха от министерството. Количеството на изпусканите води след язовира е 268 куб.м/сек., се посочва в съобщението.

Вчера в общините Златоград и Неделино бе обявено бедствено положение. Днес в Златоград то бе отменено, но стана факт и в област Хасково и общините Харманли, Любимец и Свиленград. Код червен пък е обявен за областите Смолян и Кърджали, където в 11 ч. областният управител Иванка Таушанова също обяви бедствено положение.

От началото на деня до 12 часа на телефон 112 са получени 175 сигнала за наводнения в страната, съобщиха от МВР. Най-много са те в Хасково – 55, следват Харманли – 48, Димитровград – 25, Свиленград -14, Любимец -11, Кърджали – 6 и по един в Асеновград, Ивайловград, Маджарово и Тополовград.

Заради обилните валежи и преливащи язовири по течението на река Марица, нивото на реката се е повишило с над 3 метра. В сутрешните часове водата е започнала да прелива по крайбрежните улици "Граничар" и "Крайречна" и в кв. Гебран в Свиленград. В общината действа кризисен щаб и са предприети мерки за справяне със ситуацията в града и заплашените села Генералово и Капитан Андреево.

300 метра от главния път Е-80 между село Капитан Андреево и ГКПП-то е залят от придошлите води на река Каламица, приток на Марица, съобщиха от пресцентъра на МВР. Засега нивото на водата е около 20 см, но бързо се покачва. Затова леките автомобили, пътуващи по това направление се пренасочват към ГКПП – Лесово.

Кметът на община Ивайловград Диана Овчарова свиква Щаба за изпълнение на Общинския план за защита при бедствия и аварии във връзка със създалата се обстановка. Обилните валежи предизвикаха наводнение и свлачище, в резултат на което е затворен пътят Ивайловград – Любимец в участъка след „Сокол чешма” на 3-4 км преди село Малко градище.

В Кърджалийско пък преливат 9 микроязовира. Най-голямото количество валежи, измерено в областта за последното денонощие, е в община Кирково – 179 л/кв.м.

В община Сливен от падналия 35 л на квадратен метър дъжд от снощи до обедните часове днес и от снеготопенето има сигнали за наводнени имоти и земеделски земи в селата Бинкос, Крушаре, Гавраилово и Малко Чочовен.
Нивото на Тунджа и всички по-малки реки в региона е повишено значително.

С 12 см е повишено и нивото на язовир Тича край Шумен през почивните дни. Обемът на язовира в момента е 256 милиона кубически метра, а той прелива при 311 милиона куб. м. Язовирите в Славянци и Дибич също преливат, предаде БНР. Останалите 14 язовира в Шуменско се източват, съобщи Наско Канавров от шуменския клон на Басейнова дирекция.

Леко е завишено нивото на реките Камчия и Врана, но няма опасност от наводнения, увери Канавров. Нивата на реките и язовирите се следят денонощно.

Започнало е контролирано изпускане на вода от язовир Йовковци, който снабдява Великотърновска област. Неговият обем от над 90 милиона кубически метра е запълнен. За да се поддържа нивото, през преливника се изпускат по 7-8 кубически метра вода в секунда. Няма опасност за населението.

Харманлийското село Бисер е наводнено, след като стената на яз. "Иваново" се скъса сутринта. Според кмета 3-ма мъже са загинали, а 12 души са пострадали. Общо пет са засега жертвите на пороите в Хасковско, съобщи МВР.
Премиерът Борисов отиде в Бисер, министър Цветанов пое спасителните операции, в които се включи и армията. Бедстват и местните села Елена, Лешниково и Стойково.

www.dir.bg

 


Сходни връзки

Южна България - наводнена, язовири и реки преливат | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди