изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-10-02 @ 02:52 EEST
Добричлия съди прокуратурата за 2 милиона лева    
Ред и сигурностОкръжен съд – Добрич, даде ход на гражданското дело, образувано по искова молба на 60-годишния Слави Д. Сл. от Добрич в качеството му на физическо лице срещу Прокуратурата на Република България.


Той претендира Прокуратурата да бъде осъдена по Закона за отговорността на държавата и общините да му заплати 2 000 000 лв., представляващи обезщетение за причинени му като физическо лице имуществени вреди за времето от 2000 г. до предявяване на иска на 31.10.2011 г. Основание му дава водено срещу него наказателно производство на Районна прокуратура – Балчик, по-точно незаконно повдигнато обвинение.
Слави Сл. твърди в исковата молба, че в периода 1999 – 2000 г. е обработвал 1600 дка земя в землището на с. Дъбрава. В резултат на привличането му като обвиняем и на продължителното наказателно производство, търговските му партньори и собствениците на земеделски земи, които обработвал, се отдръпнали и не желаели да работят повече с него. През 2000 г. той преустановил дейността си, тъй като не можел да обработва земите. От тогава до предявяването на иска търпял загуби от печалбата, която би реализирал от отглеждането на пшеница, слънчоглед, царевица и рапица на тези площи.
Ответникът Окръжна прокуратура – Добрич, оспорва основателността и размера на исковата претенция на Слави Сл. Прокурорът прави възражение за изтекла 5-годишна давност на претенцията, с която се търсят вреди за времето от 2000 г. Според него, представените по делото арендни договори не подкрепят твърденията на ищеца, че собствениците на земи, които е обработвал, са се отдръпнали от него и то в резултат на действията на органи на Прокуратурата на РБ. Държавният обвинител подлага на съмнение и твърдението, че Слави Сл. би реализирал печалба от 2 000 000 лв. от отглеждането на посочените от него селскостопански култури.
Окръжен съд – Добрич, допусна до разпит трима свидетели, поискани от адвоката на Слави Сл. Съдът допусна и изготвяне на съдебно-икономическа експертиза, която след като се запознае с доказателствата по делото и данните за извършени данъчни проверки на Едноличния търговец „Ноу-хау Слави Сл.” за 1999 г., 2000 г. и 2001 г. и реализираните печалби в землището на с. Дъбрава за 1999 г. по посочените масиви според категорията на земята в рамките на 1600 декара, трябва да отговори какъв е размерът на нормалната печалба от обработката им с културите, които е засявал – царевица, слънчоглед, пшеница и рапица. 
Окръжен съд разпореди да бъде изискано досъдебното производство срещу Слави Сл. на Районна прокуратура – Балчик.
Пресцентърът на Окръжен съд – Добрич, уточнява, че през 2010 г. Окръжен съд осъди Прокуратурата на Република България по Закона за отговорността на държавата и общините да заплати на Слави Сл. сумата от 100 000 лв. ведно със законната лихва, представляваща обезщетение за неимуществени вреди в резултат на продължило за периода 01.02.2000 г. - 28.06.2007 г. незаконно обвинение в извършване на престъпления измама и унищожаване на чужди документи. На 18.03.2011 г. Апелативен съд – Варна, намали обезщетението на 60 000 лв. Делото е насрочено за разглеждане във Върховния касационен съд на 21.03.2012 г.


 


Сходни връзки

Добричлия съди прокуратурата за 2 милиона лева | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди