изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-08 @ 05:31 EEST
МС ще изготви предложения за промени в Закона за водите с цел осигуряване на контрол по техническото състояние и безопасност на    
Новини

Правителството прие решение в 10-дневен срок министрите на регионалното развитие и благоустройството, на околната среда и водите, на икономиката, енергетиката и туризма и на земеделието и храните да изготвят предложения за промени в Закона за водите с цел осигуряване на контрол по техническото състояние и безопасност на всички язовири и микроязовири в страната и опазване живота и здравето на населението, минимизиране рисковете за икономиката и опазване на имуществото.



 

С промените ще се възложи на министъра на икономиката, енергетика и туризма чрез НЕК, предприятие „Язовири и каскади”, осъществяването на цялостния контрол по техническото състояние и безопасност на всички язовири и микроязовири в страната, независимо от тяхната собственост, вкл. и предприемането на принудителни административни мерки, в това число и принудително премахване с цел минимизиране рисковете за населението.

Всички язовири, които се използват за питейно-битово водоснабдяване и за енергийни цели, ще се обявят за публична държавна собственост, като управлението им ще се осъществява от МИЕТ с оператор за тяхната експлоатация и поддръжка – НЕК предприятие „Язовири и каскади”.

Всички язовири и микроязовири, с изключение на актуваните като общинска собственост, ще се обявят за публична държавна собственост, като управлението им се осъществява от Министерството на земеделието и храните с оператор за тяхната експлоатация и поддръжка - „Напоителни системи”.

В законопроекта ще се предвиди възможност общините в определен срок да заявят отказ от собствеността върху язовирите, чиито собственик са. В случаите, при които не се заяви отказ от собственост от страна на общините и няма договор за управление с оператор на съответния язовир, оператор по право ще е „Напоителни системи”.

Ще се регламентира поддържането на регистър на всички язовири, микроязовири и други съоръжения във водния сектор – държавна и общинска собственост, от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

 


Сходни връзки

МС ще изготви предложения за промени в Закона за водите с цел осигуряване на контрол по техническото състояние и безопасност на | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди