изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 05:21 EEST
Окръжен съд – Добрич, решава дело по иск на 52-годишен срещу Прокуратурата    
Ред и сигурност

Окръжен съд – Добрич, обяви за решаване гражданското дело, образувано по искова молба на 52-годишния Спиридон Ив. Сп. От с. Сенокос, област Добрич, срещу Прокуратурата на Република България. Той моли Прокуратура да бъде осъдена по Закона за отговорността на държавата и общините да му заплати 30 000 лв. обезщетение за причинени му неимуществени вреди. Спиридон Сп. твърди, че те са претърпени в резултата на водено срещу него наказателно производство, което е приключило с влязла в сила  на 13.03.2008 г. оправдателна присъда. Ищецът претендира също за законна лихва върху сумата и съдебни разноски.



С присъдата Районен съд – Добрич, е признал Спиридон Сп. за невинен и го е оправдал за това, че на 18.02.1998 г. в съучастие с  друго лице, като извършител с цел да набави за себе си имотна облага, е възбудил и поддържал у добричлия, в качеството му на управител на Дружество с ограничена отговорност заблуждение – сключил договор за покупко-продажба на два броя зърнокомбайни „Форшрит” – 517, и с това причинил на дружеството имотна вреда в размер на 25 милиона неденоминирани лева, представляваща големи размери.

            Ищецът е бил привлечен като обвиняем  по следствено дело на Окръжна следствена служба и му била наложена мярка за неотклонение задържане под стража за времето от 12.10.1999 г. до 07.02.2000 г. Наказателното производство срещу него продължило общо 9 години и 5 месеца и приключило с влязла в сила оправдателна присъда на Районен съд – Добрич. Спиридон Сп. претендира, че е претърпял неимуществени вреди – опозорено е доброто му име на човек и търговец, бил злепоставен в обществото, имал физически и психически болки, влошило се здравословното му състояние.

            Окръжен съд – Добрич, прие като доказателства по гражданския процес следственото и наказателното дело срещу Спиридон Сп. и изслуша свидетел за преживяното от него и семейството му.

            Адвокатът на ищеца пледира пред съда, че повдигнатото обвинение и арестът на подзащитния му са влошили неговите отношения с близки и приятели, станали  са причина да спаднат доходите му и са предизвикали проблеми във физическото и психическото му здраве. Адвокатът обясни, че преди образуването през 2005 г. на наказателното дело, завършило с оправдателната присъда, обвинителният акт срещу Спиридон Сп. е бил внасян в съда и връщан за доразследване. Съдебните заседания в Районния съд не са били отлагани по негова или на защитника му вина. Адвокатът помоли съда да уважи иска на Спиридон Сп. като доказан и обоснован.

            Представителят на Окръжна прокуратура – Добрич, заяви, че искът не е доказан по размер. Според прокурора по делото не са събрани доказателства, че воденото срещу Спиридон Сп. наказателно производство е довело до влошаване на физическото и психическото му здраве и е увредило доброто му име. Ответникът намира също  претенцията за силно завишена, тъй като от значение било не само продължителността на наказателното производство, но и времето, през което е продължило досъдебното производство срещу ищеца – 6 години. След 06.10.2005 г. делото е било в съдебна фаза и Прокуратурата не би могла да носи отговорност, смята държавното обвинение.

 Окръжен съд – Добрич, ще обяви решението си на 08.03.2012 г.

08.02.2012 г.                                            Пресслужба Добрички окръжен съд          



 


Сходни връзки

Окръжен съд – Добрич, решава дело по иск на 52-годишен срещу Прокуратурата | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди