изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 19:12 EEST
Спецчасти разбиха група за пране на пари и укриване на данъци    
НовиниСлужители на ГДБОП-МВР, ДАНС и НАП проведоха полицейска операция „Скрап” в София, Перник, Варна, Ямбол и Пазарджик. Разкрита е схема за измама, арестувани са петима души. За една година групата им е ощетила държавата с 30 млн. лева. Годишният оборот на фирмите им е 300 млн. лева. При акцията, ръководена от Специализираната прокуратура, е неутрализирана организирана престъпна група, укривала данъци в особено големи размери и извършвала пране на пари, съобщи МВР.


Групата е изградила схема от създадени юридически лица „бушони”, които декларират вътреобщностни придобивания на големи количества черни и цветни метали от чуждестранни контрагенти. Целта на фиктивните фирми била да продават по документи необходимите количества скрап на реални търговци, които чрез издадените фактури да оправдаят закупени от физически лица количества скрап без документи. По този начин реалните търговци избягвали плащането на данък, дължим при директно изкупуване, който възлиза на 10% от стойността на закупеното от физически лица количество.

Организаторът на схемата използвал чуждестранни дружества, чрез които осъществявал дейността си. Част от тях са регистрирани на територията на Великобритания или САЩ в офшорни зони.

При така изградената схема бил извършван трансфер на финансови средства на основание осъществена търговска дейност между дружествата с цел прикриване фиктивността на сделките. Изяснено е, че наредените суми към фирмите „бушони” са теглени на каса и впоследствие връщани на първоначалните наредители (реални търговци). Процент от тези суми оставал за организатора на престъпната схемата.

Общият оборот, реализиран от фиктивните български и чуждестранни дружества, е в размер на около 300 000 000 лева. Установената щета за държавния бюджет в рамките на една година възлиза на около 30 000 000 лева.

В хода на операцията са претърсени 19 жилища и офиси в София и страната. Конфискувани са суми в лева и валута на обща стойност над 150 000 лева, златни монети и бижута, компютърни конфигурации, оптични носители на информация, фискални устройства и голямо количество счетоводни документи. Иззети са и тефтери с водено в тях „черно счетоводство”.

За срок до 24 часа са задържани петима. По случая е образувано досъдебно производство.

http://dnes.dir.bg/

 


Сходни връзки

Спецчасти разбиха група за пране на пари и укриване на данъци | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.74 секунди