изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 18:43 EEST
НОВИ СИГНАЛИ ЗА НЕЗАКОНЕН ЛОВ НА ГЪСКИ    
Лов и риболов

Десет дни след края на ловния сезон продължава незаконния лов на гъски в защитена зона „Шабленски езерен комплекс” и „Дуранкулашко езеро”, алармират от Българското дружество за защита на птиците.  През последния уикенд експерти на дружеството са подали редица сигнали. След един от тях патрул на Държавната агенция по горите във Варна е констатирала отстреляна голяма белочела гъска, за която е съставен протокол.



От дружеството посочват, че това са едни опасни рецидиви по отношение на нарушение на ловното законодателство, които още веднъж показват наслоените с години проблеми с правоприлагането и природозащитното съзнание на много от ловците.
Особено обезпокоително е, че в момента близо една трета от световната популация на най-застрашената гъска в света - червеногушата гъска, се намира в района на Шабла и Дуранкулак, посочват от БДЗП. През февруари до началото на март, когато напускат българската част на Приморска Добруджа, гъските активно трупат хранителни вещества, които са им жизнено важни за успешния прелет обратно към местата за гнездене в Арктична Русия. Тежките зимни условия в настоящия момент допълнително увеличават стреса над гъските, които се нуждаят от пълно спокойствие, за да обезпечат енергийните си нужди и да натрупат необходимите запаси за дългата миграция през пролетта. Всяко безпокойство в този момент, каквото се явява незаконният лов, може да увреди енергийния баланс на птиците и физическото им състояние и да се отрази на популацията на вида като цяло.
Ловът на диви гъски е забранен от края на януари. До 15 февруари може да се ловува само на гривяк, а до края на февруари - на бекаси, напомнят от БДЗП. НДТ

 

 


Сходни връзки

НОВИ СИГНАЛИ ЗА НЕЗАКОНЕН ЛОВ НА ГЪСКИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди