изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 13:04 EEST
Майка спечели дело във ВАС срещу “неправомерните” майчински, НОИ изпраща проверка при работодателя й    
Ред и сигурностЕдна от майките, които по думите на управляващите, са получавали “неправомерно” майчински спечели делото във Върховен административен съд. Като ответна реакция, НОИ решава да изпрати проверка на нейния бивш работодател.

На 19 декември 2011 г. ВАС се произнася в полза на Ирина Ролева от Благоевград и отменя решението на Административен съд-Благоевград и заповедта на решение на директора на Районно управление “Социално осигуряване” – гр. Благоевград и потвърденото с него разпореждане № ПОВН-84 от 08.11.2010 г. на ръководителя на контрола по разходите на ДОО. Решението на ВАС не подлежи на обжалване.

В мотивите на ВАС пише: “Недобросъвестен е този правен субект, който преследвайки определена цел, съзнателно извършва едно правонарушение. В случая длъжностното лице по чл. 114, ал. 3 КСО, директорът на РУСО и Благоевградският административен съд са приели, че Ирина Ролева е била недобросъвестна, защото била подала декларация “че детето не е настанено в детско заведение, като в същото време е била известена за задължението при настъпване на промяна в декларираните обстоятелства да подаде декларация за промяната пред работодателя.” По-горе в т. ІІ се посочи, че т. 1 на подадената от Ирина Ролева има следното съдържание: “Декларирам, че детето … не е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка.” Освен това никъде в тази декларация Ирина Ролева не е заявила, че поема задължение да декларира евентуално настъпила промяна в това обстоятелство. Следователно изводите на длъжностните лица и административния съд не се подкрепят от фактите по делото, т.е. те са необосновани, поради което всички актове, постановени въз основа на тези необосновани изводи, следва да бъдат отменени.”

Все пак се оказва, че един върховен съд в България е преценил, че майките не са престъпници и не са получавали неправомерно обезщетения, напук на твърденията на управляващите.

Припомняме, че през юни 2011 г. от НОИ обявиха, че през последните четири години 6760 български майки са получавали неправомерно обезщетения за отглеждане на дете до 2-годишна възраст. През юли НС прие промяна в Кодекса за соицално осигуряване (КСО) – лихвите за получени майчински помощи ще се опростят, ако до шест месеца майките внесат главницата по задължението им. До една година жените могат да подадат искане до НОИ да им върнат лихвите. Срокът за това изтече на 5 февруари 2012 г.

Майките, които са засегнати от разпореждането на НОИ, междувременно се оказа, че са около 10 000. Те бързо се организираха във Facebook и заявиха, че не са нарушили закона. Според тях институциите не са си свършили работата и сега те са потърпевши.

На 28 октомври 2011 г. майки от цялата страна, засегнати от неправомерните действия на НОИ, се събраха на протестен митинг пред Народното събрание и внесоха Декларация срещу искането на упарвляващите да върнат “неправомерно” получаване на майчинство за деца до 2-годишна възраст.

Хаосът ще стане пълен след това решение на ВАС, защото до изтичане на срока за връщане без лихва на “неправомерно” взетите суми – 5 февруари 2012 г., доста изплашени майки все пак са върнали сумите, без това да се налага.

Днес Ирина Ролева се свърза с PRESSCLUB Information Agency (PIA) и съобщи, че НОИ-Благоевград е започнал проверка във фирмата, в която тя е работила. От там бяснили, че е трябвало работодателя да уведоми Ролева, че има промяна в законодателството, което противоречи на законовите разпоредби, според които НОИ институцията, която трябва да уведоми съответната майка и да упражнява контрол.

“Всички майки смятаме да заведем дела срещу НОИ за неупражняване на контрол”, – заяви Ролева за PIA. “Явно, че държават иска да си вземе на всяка цена тези пари и сега тормози работодателя ми”, – допълни тя.

Ролева съобщи още, че в близките дни ще се свържат и с множество фирми, които са спечелили вече дела срещу НОИ за неупражняване на контрол и дори смятат да поканят представители на НОИ на публичен дебат.

PRESSCLUB Information Agency (PIA) припомня, че протеста през октомври 2001 г., майки от Благоевград ни предоставиха видео от посещението на тогава кандидат-президентската двойка на ГЕРБ Росен Плевнелиев и Маргарита Попова, на което им е зададен въпроса за отмяна на несправедливите разпоредби. Кандидатът за вицепрезидент Маргарита Попова, която по това време все още е правосъден министър и член на кабинета на Бойко Борисов, прави фундаментално изявление как тя като стане вицепрезидент ще “опрости” всички вземания. От думите й все пак става ясно, че тя говори за “опрощаване”, а не за отмяна на несправедлива разпоредба. И като черешката на тортата, типично в стила на управляващите и от в предизборна кампания тя обещава да “опрощава”.

Ирила Ролева съобщи още за PIA, че от президентството крият станалата междувременно вече вицепрезидент Маргарита Попова. “Няма как да й напомним за поетия ангажимент – тя се крие като в миша дупка”, – допълни Ролева.

PRESSCLUB Information Agency (PIA) ще продължи да ви информира за развитието на случая. http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Майка спечели дело във ВАС срещу “неправомерните” майчински, НОИ изпраща проверка при работодателя й | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди