изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 02:00 EEST
Дипломатите свършиха, идват ГЕРБ-ерите    
КоментариСветослав Спасов е всестранно развита личност - докато бе депутат, диагностицира лошата енергия в сградата на парламента. После стана съветник на Бойко Борисов: като спец по фън шуй подреди кабинета му и намери подозрителна симетрия в мраморните квадрати във фоайето на Министерския съвет. Сега да се готви дворецът “Палфи” във Виена, където е централата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа: Светльо отива посланик там. Той не знае нито “Гутен таг”, нито “Ви геетс дир?”, но и хороскоп ще им направи, и боб ще им хвърли.

България има 80 дипломатически мисии в цял свят, които се оказаха пълни с ченгета заради желанието на предишния президент Георги Първанов и неговите другари от правителството на Сергей Станишев да уредят максимален брой свои хора “на топло” в чужбина, преди гласоподавателят да ги е пратил в глуха опозиция.

След като Първанов, който не пожела да подпише връщането на ченгетата, вече не е пречка, външният министър Николай Младенов получи картбланш да напълни дипломатическата служба с истински професионалисти.

Първият голям списък на Министерския съвет с бъдещи дипломати от 25 януари т. г. съдържаше 24 имена. От тях само 3 бяха на хора извън системата на МВнР - на ген. Никола Колев, депутата от ГЕРБ Красимир Минчев и Кирил Маричков (не щуреца, а неговия син).

Дипломати и политици си отдъхнаха - най-сетне професионалисти, а не партийни парашутисти заминават в странство. И вместо да карат пияни посланически лимузини, да затварят кисело зеле в резиденциите и да ловят патките на английската кралица, най-сетне ще бъдат истински лобисти за каузата на страната.

Да, ама на последното заседание външният министър Николай Младенов небрежно бутна две, меко казано, странни номинации. За Светослав Спасов, който в едни далечни времена бе първи царист, вече разбрахте.

Друг силен кадрови ход, който дипломатическата ни служба ще помни доживот, е издигането на депутата от ГЕРБ д-р Михаил Николовски за посланик в Тунис. Неговата персона има и положителни черти - за цяла година в парламента не бе вземал думата нито веднъж. Да се надяваме, че ще бъде също толкова мълчалив в африканската държава. Нека си хапва кебап и табули, поне да не вреди! Пък и да каже нещо - едва ли ще го разберат, арабският не му е сила.

Какво значат последните назначения? Че резервната скамейка на Николай Младенов свърши. Младият министър запрати целия си политически кабинет зад граница. Единият му заместник - Константин Димитров, отива в Лондон, а другият - Димитър Цанчев, в представителството в ЕС в Брюксел. Главният секретар Ради Найденов заминава в Берлин. Няколко дирекции в министерството също останаха без началници. След като “поизчисти” Външно, Младенов се зае да опразва и кабинетите в Министерския съвет. Съвсем скоро премиерът Бойко Борисов ще остане без администрация, след като съветниците му един по един хващат самолета с еднопосочен билет и агреман под мишница.

Радослав Точев е генерален консул в Ню Йорк. Ангел Чолаков замина за Рим. А сега и Светослав Спасов. Шефката на правителствения протокол Боряна Димитрова пък ще представлява родината в Мароко.

Младенов повтаря, че в България има достатъчно млади и интелигентни хора за посланици. Да не започне тогава да праща само верни партийни кадри без особени познания и способности! Нека да признаем, че силата ни не е в справедливите назначения в дипломатическото ведомство. Преди години във Външно постъпи голяма група млади хора, взети с конкурс. Наричат ги “тафровчета” - по името на Стефан Тафров, който беше заместник-министър на външните работи в кабинета на Филип Димитров. Повечето от тях обаче вече са напуснали.

В закона за дипломатическата служба е записана възможност политическите назначения да са 20 на сто. България има над 80 мисии, като заедно с дипломатическите бюра посланиците ни гонят 100. Така МВнР може да изпрати около 20 партийци на сладка служба.

Да не излезе сега, че първият списък с дипломати професионалисти на Николай Младенов е бил само “за заблуда на врага” - разбирай обществото. А сега да вземе списъка с членовете на ГЕРБ и кара по него.

Е, външният министър не е открил топлата вода. Така правеха и предишните. Симеон Сакскобургготски, който като деликатен човек не можеше да уволни някого за некадърност без компенсация, изпроводи в чужбина доста царедворци, които не се справиха в ресорите си. Нека си спомним назначенията на Христина Петрова, съпругата на Георги (с прякора, който означава обратното на острото), на бившия просветен министър Владимир Атанасов. При Станишев бе същото. И Първанов изпрати доста свои съветници в луксозни резиденции на бюджетна издръжка.

Дано и тези управляващи не поемат по утъпкания път и щом свършат професионалистите, да дойдат ГЕРБ-ерите! http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Дипломатите свършиха, идват ГЕРБ-ерите | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди