изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 09:57 EEST
Полицейското насилие, бонусите, лекарствата и ACTA намалиха доверието към ГЕРБ    
ОбществоПремиерът Бойко Борисов запазва доверието от 38 на сто, но ГЕРБ губи 2% от симпатизантите си. Случаите на полицейско насилие, скандалите с бонусите и цените на лекарствата нанасят сериозни щети върху образа на управляващите. Това заявиха социолозите от "Алфа рисърч" по данни от национално представително проучване, направено между 22 и 29 февруари сред 1015 души, предаде БТА. Към края на февруари склонни да гласуват за ГЕРБ са 23.9 на сто.

Социолозите отбелязват скандалите: подписването на АCТА без обществен дебат по темата - 42 на сто отрицателни оценки за правителството; превишаване на права на полицаи и случаи на полицейско насилие - 69 на сто негативни мнения; скандалът с бонусите - 49 на сто; и цените на лекарствата - 58 процента.

27 на сто от българите са на мнение, че отговорност за високите цени на лекарствата носят фармацевтичните компании, но 69 процента са убедени, че отговорността е на НЗОК и Министерство на здравеопазването.

В същото време доверието в правителството, премиера и президента, излъчен от ГЕРБ, се запазва на приблизително същите равнища, както през декември. Оценките за дейността на правителството са 22 на сто положителни и 36 процента отрицателни.

Рейтингът на Бойко Борисов също остава на предишното си равнище - 38 процента положителни оценки, а 33 на сто - отрицателни. Доверието в премиера обхваща по-широки обществени кръгове, отколкото това към кабинета, коментират социолозите.

Цветан Цветанов остава най-одобряваният министър от кабинета, но събира за първи път повече негативи, отколкото позитиви, отчитат социолозите.

Президентът Росен Плевнелиев запазва позитивен рейтинг. Месец след встъпването му в длъжност, положителните оценки за дейността му са 43 на сто срещу 16 на сто отрицателни.

БСП леко подобрява позиции - от 16 на 17 процента. Социолозите прогнозират, че по-значима динамика в подкрепата за социалистите може да настъпи в зависимост от посоката, в която се развие битката за лидерския пост.
Бившият президент Георги Първанов успява да запази доверие от 33 на сто, но в последните месеци леко се подобрява и рейтингът на сегашния председател Сергей Станишев - от 17 на 20%.

Електоралният потенциал на ДПС и доверието в Ахмед Доган са в рамките на традиционните 5 процента. Синята коалиция запазва позициите си - 2.9 на сто. "Атака" получава подкрепата 1.9 на сто.

Новосформираните организации все още не се възприемат като реална политическа алтернатива, смятат от "Алфа рисърч".
Председателят на сдружение "България на гражданите" Меглена Кунева е сред тримата най-одобрявани политици в страната - с 26 на сто доверие. Около 10 на сто от българите заявяват интерес към движението, но едва 2 на сто - твърдо намерение да гласуват за него.

Според "Алфа рисърч" парламентът продължава да страда от дефицит на обществено доверие. Въпреки липсата на нов спад, доверието и към него - 11 на сто, и към председателя Цецка Цачева - 15 процента, остава на ниско равнище.

Данните сочат още, че 56 на сто от анкетираните оценяват положително реакциите на кабинета след наводненията в Югоизточна България. Това в най-голяма степен помага на правителството да запази досегашното равнище на доверие. http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Полицейското насилие, бонусите, лекарствата и ACTA намалиха доверието към ГЕРБ | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Полицейското насилие, бонусите, лекарствата и ACTA намалиха доверието към ГЕРБ
Автор: Anonymous да 2012-03-05 @ 19:41 EET
Главите Ви намалиха доверието към ГЕРБ.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.97 секунди