изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-09 @ 02:40 EEST
Със законови промени се актуализират сроковете    
Новини

Правителството одобри проект на закон за изменение и допълнение на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия. С тях в законодателството ни се въвежда Директива 2012/4/ЕС, с която се изменя директивата за въвеждането на система за идентификация и проследяване на взривни вещества за граждански цели.



В законопроекта са предложени и промени, продиктувани от практиката по приложението му през последната година и половина. Те са свързани с изменения в уредбата по издаването на разрешение за съхранение на взривни вещества, пиротехнически изделия и оръжия за лица, които не са получили разрешение за производство, търговия или придобиване; въвеждане на по-ясна дефиниция на огнестрелните оръжия; създаване на възможност за продажба на оръжия, боеприпаси и пиротехнически изделия при провеждане на търговско изложение, несвързано с отбраната и т. н.

Предлага се изискването за завършено основно образование да е валидно единствено при издаване на разрешение за придобиване на оръжие и взривни вещества. По този начин ще се разреши съществуващият проблем с лица, дългогодишно практикуващи лов, които са завършили основното си образование преди много години и често не разполагат с документ, удостоверяващ това обстоятелство, като по този начин не могат да подновят разрешенията си за носене и употреба на огнестрелно оръжие за ловни цели.

Регламентира се издаването на разрешение за употреба на огнестрелни оръжия и боеприпаси на стрелбище, като по този начин се постига максимален контрол върху използването им. Стрелбищата трябва да отговарят на изискванията на Закона за устройство на територията и да разполагат с правоспособни треньори или инструктори.

Въвежда се административно наказателна отговорност – глоба от 500 лв. до 3000 лв. и отнемане на разрешението за срок до една година, при отказ на лице, което носи или употребява оръжие, да бъде проверено за употреба на алкохол, наркотични или упойващи вещества. Размерът на санкцията е идентичен с наказанието, което се налага при установена употреба на алкохол и наркотици при носене на оръжие. Предложението е свързано със зачестилите случаи на отказ на лицата да бъдат проверявани.

 


Сходни връзки

Със законови промени се актуализират сроковете | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 2.38 секунди