изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 21:48 EEST
Меглена Плугчиева става посланик в Швейцария    
НовиниНародният представител Меглена Плугчиева е предложена за посланик на България в Швейцария, съобщиха от пресцентъра на Министерство на външните работи. Днес правителството е решило на своето заседание да предложи на президента нови 7 кандидатури за посланици.



Петима от предложените посланици са дипломати от кариерата, определени да оглавят мисиите на България в Бразилия – Чавдар Николов, Грузия – Пламен Бончев, Швеция - Светлан Стоев, Аржентина - Максим Гайтанджиев и Полша – Василий Такев.
Таня Димитрова, областен управител на Ямбол, е предложена да ръководи дипломатическата ни мисия в Хърватия.

Преди 2 години Плугчиева се кандидатира за вицепрезидент на Европейската банка за възстановяване и развитие и бе подкрепена от премиера Бойко Борисов. Тогава той отхвърли обвиненията за сделка и заяви, че принципно застава зад хората с качества.

"Дипломатическата работа е надпартийна и е работа за държавата. След изборите 2009 година аз неколкократно съм заявявала, че търся възможност да се върна на дипломатическото поприще. Смятам, че там е моята сила, възможността да проявя натрупания опит, умения и качества. Мога само да бъда благодарна на правителството за това предложение", заяви днес Плугчиева. Тя отказа да коментира подробности около разговорите, свързани с номинацията, и предположи, че колегите й от БСП са научили като нея за предложението от медиите.
Плугчиева уточни, че ще замрази членството си в партията.

"Меглена Плугчиева би се справила много добре като посланик в Швейцария", коментира по-късно лидерът на БСП Сергей Станишев, цитиран от "Фокус". На въпрос дали предложението на правителството е било разменна монета за скандала с дървесината, за който БСП обвинява земеделския министър Мирослав Найденов, Станишев отговори: "Това е лично решение на Плугчиева, която е споделяла, че не се чувства добре в парламента. Никаква разменна монета не може да има. Ще гоним Найденов до дупка, до отмяна на наредбата и ще защитаваме интересите на малките и средни фирми и на крайните потребители, които заради този монопол се поставят пред свръхцени".

Меглена Плугчиева е родена на 12 февруари 1956 г. в Балчик. Завършила е специалност "Горско стопанство" във Висшия лесотехнически институт. През 2002 г. е зам.-министър на земеделието в кабинета "Сакскобургготски". В периода 2004-2008 г. е посланик на България в Германия, след което е избрана за вицепремиер по усвояването на еврофондовете. Депутат в 37, 38 и 41-во Народно събрание от БСП.

От МнВР разпространиха биографична справка и за останалите предложени за посланици.
Пламен Бончев (Грузия) е роден на 22 януари 1957 г. във Видин. Завършил е Московския държавен институт за международни отношения. Работил е в посолството ни в Брюксел и в Мисията ни към НАТО. В периода 2006 - 2010 г. е посланик във Финландия, а от 2006 до 2009 г. - в Естония със седалище в Хелзинки.

Светлан Стоев (Швеция) е роден на 30 август 1960 г. в София. Завършил е УНСС, специалност „Международни отношения”. Работил е в посолствата ни в Нигерия и Копенхаген, а в периода 2005 - 2009 г. е ръководител на Дипломатическото бюро в Бон.

Чавдар Николов (Бразилия) e завършил е международни отношения в Московския държавен университет. Бил е дипломат в Гана, Колумбия и в бивша Югославия, генерален консул в Канада, посланик в Бразилия(1993 – 2000 г.), в момента е посланик в Куба.

Василий Такев (Полша) е роден на 26 март 1953 г. Магистър е по международно право. В периода 1993 – 1997 г. е посланик в Аржентина и Парагвай, от 1997 г. до 2000 г. - в Русия, а от 2002 – 2007 г. - в Испания и Андора.

Максим Гайтанджиев (Аржентина) е роден на 12 октомври 1952 г. Завършил е международно право в Московския държавен университет. Има два мандата като дипломат в Буенос Айрес. През периода 2005-2009 г. е посланик в Лисабон.

Таня Димитрова (Хърватия) е родена на 20 май 1969 г. Завършила е СУ „Св. Климент Охридски”, специалност „Богословие”. Специализирала е журналистика, право и финанси. Има управленски опит като издател на вестник и мениджър на регионална телевизионна мрежа. От 2009 г. е областен управител на Ямбол.

Смяната на посланици започна, след като комисията по досиетата изнесе данни, че много от тях са били сътрудници на Държавна сигурност. Предишният президент Георги Първанов отказа да ги отзове, но Росен Плевнелиев подкрепи политиката на ГЕРБ. През януари той подписа укази за назначаването на 24 нови посланика, сред които и бившият шеф на кабинета на Първанов - ген. Никола Колев.

http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Меглена Плугчиева става посланик в Швейцария | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди