изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 15:35 EEST
България и Катар създават съвместни центрове - за изследване на Югоизточна Европа в Доха и за изследване на Залива в София    
По света

 Като израз на позитивните и бързо развиващи се многостранни отношения между Катар и България българският премиер подари на емира  Н. В. шейх Хамад Бин Халифа Ал-Тани позлатен пистолет, произведен в България и копия на два документа от българските архиви, от ХІІ век – карта на Катар и документ, в който се говори за катарската страна.



България и Катар ще създадат два съвместни центъра - за изследване на Югоизточна Европа в Доха и за изследване на Залива в София. Това стана ясно след днешната среща на премиера Бойко Борисов и водената от него правителствена делегация с емира на Катар Н. В. шейх Хамад Бин Халифа Ал-Тани.

 

Основните теми, които двамата държавни ръководители обсъдиха, са продължаващото разширяване на катарските инвестиции в България, възможностите повече българи да започнат работа в Катар и сериозния интерес, който арабската държава проявява към задълбочаване на културното и образователно сътрудничество между двете страни.

 

Катарският емир изрази позитивното отношение на арабската държава за задълбочаване на двустранното сътрудничество в областта на медицинското образование. Двамата се договориха представители на катарската фондация за образователни инициативи да посетят България и да проведат срещи с членове на редица български университети. Целта е откриването на англоезични или български курсове в катарската столица. 

 

По време на срещата с българския министър – председател емирът на Катар декларира и особения интерес на арабската държава за сътрудничество в областта на културата. Изразена беше заинтересоваността на Ислямския музей в Доха към османските архиви в България и представянето на българската история и култура в Катар.    

 

 


Сходни връзки

България и Катар създават съвместни центрове - за изследване на Югоизточна Европа в Доха и за изследване на Залива в София | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди