изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 21:28 EEST
ИНДЕКСИ НА ПОТРЕБИТЕЛСКИТЕ ЦЕНИ ЗА ФЕВРУАРИ 2012 Г.    
ИкономикаЕжемесечно в област Добрич се извършва регистрация на потребителски цени, според които се определя т. нар. Индекс на потребителските цени (ИПЦ). Наблюдението е извадково и се извършва в определени търговски обекти. ИПЦ е официален измерител на инфлацията в страната и оценява общото относително изменение на цените на стоките и услугите, използвани от домакинствата и се изчислява като се прилага структурата на крайните парични потребителски разходи на българските домакинства.

 

Индексът на потребителските цени (ИПЦ) в страната за февруари 2012 г. спрямо януари 2012 г. е 100.9%, т.е. месечната инфлация е 0.9%.        

  Увеличението на цените на хранителните продукти през февруари спрямо януари в област Добрич е най-голямо при яйцата като за 10 бр. е 9.45%  и по-малко на агнешкото и ярешкото месо с 5.15%, при кренвиршите е 1.5%.

        Съществено увеличение има и при зеленчуците и плодовете, като най-висок ръст бележи цената на зелето с 58%, следвана от цените на морковите и краставиците. По-малко е увеличението на цените на оранжерийните домати и картофите с около 2%. При бананите увеличението е с 11.5%, а при ябълки с 5.5%.

       Наблюдава се незначително увеличение под 1% на някои хранителни стоки от първа необходимост като: прясно и кисело краве мляко, сирене, кашкавал и извара, малотрайни и сухи колбаси.

      В групата на хранителните стоки намаление се наблюдава при пшеничното бяло брашно с 4 %, при някои видове хляб, при слънчогледовото олио и при захарта.

      Цените на услугите и общественото хранене имат незначителни промени.

      Преди една година ИПЦ през м.февруари 2011г. спрямо м.януари 2011г. отново са били по-високи за пшеничното бяло брашно, наблюдаваните видове хляб, агнешкото и ярешко месо, замразената скумрия, кашкавалът, олиото и захарта.

 

Неделчо Василев

Директор ТСБ – гр.Добрич

 

Milena Peeva Не е нужно да сравняваме цените на стоките,а размера на заплатите и пенсиите. В Турция минималната пенсия е 1200 лири, а моята баба получава 143 лв. за цял живот работа.

 

 


Сходни връзки

ИНДЕКСИ НА ПОТРЕБИТЕЛСКИТЕ ЦЕНИ ЗА ФЕВРУАРИ 2012 Г. | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди