изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 04:18 EEST
ОКОЛО 30 % ОТ ПЧЕЛНИТЕ СЕМЕЙСТВА СА ЗАГИНАЛИ СЛЕД ТЕЖКАТА ЗИМА    
Земеделие

Сериозен бич за пчеларството са отравянията с препарати за растителна защита, заяви пред журналисти в Добрич председателят на Националната браншова организация „Български пчеларски съюз” Ганчо Ганев



След студената зима, положението с пчелните семейства в страната е много тежко, наблюдава се повишена смъртност, каза днес в Добрич председателят на Националната браншова организация „Български пчеларски съюз” Ганчо Ганев. Той посочи, че, най-вероятно средната смъртност за страната ще е между 25 и 35 процента, като има и райони, в които и над 40-45 процента от пчелните семейства са загинали. „Не е никак добре положението”, каза Ганев. Според него, причините за загубите са комплексни. Освен лошите природни условия, друга причина са технологичните умения на пчеларите. Прогнозата е, че ако средната смъртност за страната е 30 процента, то при 700 хиляди пчелни семейства, загубите ще са около 200 хиляди пчелни семейства за България. Окончателните данни ще се знаят около 15 април. Очаква се загубите да са сериозни и като приходи, тъй като през последните години приходите от пчеларството надхвърлят 60-65 милиона лева. През 2010 година от износа на 8 540 тона мед приходите са били около 45 милиона евро. Освен това на вътрешния пазар са реализирани 2 994 тона при средна реализационна цена от 5,75 лв., което означава, че и оттам идват още 16 хиляди лева. „Пчеларството е третото положително салдо на България в износа”, твърди Г. Ганев. До 31.12.2011 г. износът възлиза на 6 853 тона за 19 096 330 евро или 39 милиона лева. Пчеларите обаче засичат износа за период от май до май.

Сериозен бич за пчеларството са отравянията с препарати за растителна защита. Около 3 процента е по-голяма смъртността на пчелните семейства от отравяния през последната година, посочи Г. Ганев. Броят на отровените семейства е между 14 300 и 14 800. Той съобщи, че организацията е предприела мерки, които трябва да бъдат реализирани.

Проведени са срещи с Националната служба за растителна защита. Направени са изпитания на препаратите, които са високотолерантни и среднотолерантни по отношение на защита на пчелите. Те ще бъдат дадени и в областните служби за съвети в земеделие, като информацията за щадящите пчелите препарати ще бъде предоставена на земеделските производители.

Според председателя на браншовата организация, положителна е тенденцията в пчеларството да се включват и млади хора. „Положителното е, че през последните две години се променя структурата на българското пчеларство. Вече са много фермите, които притежават над 80 пчелни семейства, които са и обект анкетирането. От 313 хиляди пчелни семейства, които се намират в земеделските производители, 80 процента от тях са именно в диапазона 80-150 броя пчелни семейства. Забелязва се едно окрупняване на фермите. Това е благодарение на двете програми – както на тригодишната програма, така и на програмата „Млад Фермер”, каза още Г. Ганев. Според него е положително това, че тази година средствата за пчеларство се изчерпиха само за ден. „Миналата година програмата стоя отворена до края на юли, а беше със същите средства. Сега обаче средствата се изчерпиха за един ден. Това е така, защото, благодарение на браншовата организация се направи инвестиционно кредитиране за сектора. Преди някой беше казал, не зная кой е той, че който участва в тригодишната програма, не могат да участват в инвестиционното кредитиране. Когато казахме, че могат да участват, защото за  всички е ясно, че българският пчелар няма толкова финансови възможности, всички тръгнаха да участват в програмата. Нашият анализ показва, че 80 % от участниците в програмата, са и бенефициенти за кредитиране”, посочи още председателят на браншовата организация.  Той посочи, че организацията е внесла в МЗХ докладна записка да бъдат предвидени средства за пчеларите по „де минимис”.

Ганчо Ганев не очаква поскъпване на меда. Той припомни, че през последните 4-5 години изкупната цена на полифлорните медове варира между 3,80 до 4,20 лева за килограм.За 2011 г. в цените за износ се забелязва леко повишение и те са били към 2,8 евро за килограм износна цена, а реализационната цена за българския пазар е била между 5,75 и 6 лева за килограм.

През тази година в анкетата, която се прави сред пчеларите, ще се събира и информация за производството на пчелен прашец, пчелно млечице и пчелен клей, каза още Г. Ганев. НДТ

 


Сходни връзки

ОКОЛО 30 % ОТ ПЧЕЛНИТЕ СЕМЕЙСТВА СА ЗАГИНАЛИ СЛЕД ТЕЖКАТА ЗИМА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди