изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 10:29 EEST
ДОБРУДЖАНКАТА ТЕДИ В МОМЕНТА Е В ЕЗЕРОТО ХАНСКО В КРАСНОДАР    
Екология Червеногушата гъска Теди е най-популярната птица в Интернет

Червеногушата гъска Теди е най-популярната птица в Интернет. Хиляди хора непрекъснато следят полета и местоположението й. Това е единствената птица в света от този изчезващ вид със сателитен предавател.

Устройството беше поставено от български орнитолози преди месец край Дуранкулашкото езеро. В момента Теди е на повече от три хиляди километра от България - в езеро в Краснодар.

В средата на февруари Теди отлетя с поставения сателитен предавател от района на Дуранкулашкото езеро заедно с десетки птици. Устройства бяха поставени на още две пернати, но те не заработиха.

Така Теди се оказа единствената птица, от която специалистите получават данни за миграцията на застрашения от изчезване вид. В момента тя е в езерото Ханско в Краснодар. За първи път престоят на ятото е по-дълъг от три дни.

Павел Симеонов - председател на Фондация "Льо Балкан - България": "Най - вероятно те изчакват подобряване на времето и предполагам, че следващите дни, следващия етап трябва да е Калмикия на около 600 километра от езеро Ханское, откъдето вече те трябва да навлязат в Казахстан и от тук това вече е загадка за нас накъде продължава миграцията".

Предполага се, че авантюрата на Теди ще продължи към най-северната точка на Сибир - полуостров Таймир, където най-вероятно ще гнезди. А ако птицата успее да прелети това огромно разстояние и оцелее, можем да я очакваме отново в България в края на годината.

Около 88 хиляди червеногуши гъски е имало в света през 2006- та, сега те са не повече от 15 хиляди. Чрез Теди орнитолозите се надяват да научат много повече за този вид и да разберат каква е причината толкова бързо да намалява популацията.

Автор: Силвия Благоеваhttp://bnt.bg
 


Сходни връзки

ДОБРУДЖАНКАТА ТЕДИ В МОМЕНТА Е В ЕЗЕРОТО ХАНСКО В КРАСНОДАР | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди