изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 09:08 EEST
ГЕРБ номинира Пламен Цеков за шеф на Здравната каса    
Политика Парламентарната група на ГЕРБ номинира за управител на Националната здравно-осигурителна каза (НЗОК) своя депутат Пламен Цеков. Името му беше замесено в скандална поправка в закона за наркотичните вещества през 2010 г. Изборът на Цеков бе обявен на брифинг от председателя на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова. Той трябва да заеме поста на Нели Нешева, която подаде оставка заради скандала с бонусите. За да бъде назначен на поста обаче, трябва да гласува Народното събрание.

"Постът управител на НЗОК е не толкова горещ, колкото отговорен. Аз виждам ролята му като диригент, който трябва да дирижира един оркестър. Ако успеем добре да сработим участниците в този оркестър, ще се получи една добра симфония. Ако не успеем, ме чака съдбата на предишните девет управители", коментира пред журналисти самият Цеков, цитиран от “Фокус”.
"Касата е натоварена със страшно много очаквания и това, което за момента успяваме да кажем на обществото, е, че освен прозрачна, дейността й трябва да бъде и разбираема. Сами си давате сметка, лекарствата - как се формират цените им, колко объркана беше самата методика. Това, което ще бъде моя цел, е именно всеки да знае какво може да очаква от Касата, тоест - да не бъде натоварена с повече очаквания от това, което може да даде", обясни той и декларира, че ще работи за намаляване цените на лекарствата.

Цеков обяви още, че смята да реформира екипите в НЗОК така, че всеки шеф да носи отговорност и да може с достойнство да изпълнява задълженията си, а не само директорът да отговаря.

Депутатът коментира и темата за бонусите.
"Искам да се запозная с начина на формиране – каква законодателна основа е имало за възнагражденията, как са се формирали тези възнаграждения, по какъв начин се акумулират средствата за допълнителните възнаграждения. Лично аз смятам, че допълнителни възнаграждения трябва да има, но по-скоро символични, а не в такива размери, които да надвишават няколкократно основното месечно възнаграждение".
На въпрос той лично ще взема ли бонуси, Цеков отговори: "Не, няма да вземам".

Името на Пламен Цеков нашумя през юли 2010 г. като е един от двамата депутати от ГЕРБ, отговорни за лобистката поправка в Държавен вестник, която позволяваше реклама на наркотични вещества. Тя забраняваше реклама само при споменаване на наименованието на наркотичното вещество, но не и при изображението му, което пряко облагодетелстваше марка българска водка.

Оказа се, че при гласуването в парламента Цеков, в качеството му на зам.-председател на здравната комисия тогава, е изчел не приетия от комисията текст, а друг, в който е добавена думата “наименование“. Тогава той обясни пропуска с проблемите с очите си.
"Когато чета, аз съм с осем диоптъра очила, вдигам поглед към залата и се връщам. Има един момент на адаптация на окото", заяви тогава депутатът от ГЕРБ и добави, че не може да си обясни как се е появила думата “наименование“. В крайна сметка поправката не беше приета.

Заради гафа той бе отстранен от зам.-председателското място на здравната комисия, макар че премиерът Бойко Борисов тогава го защити, като каза, че той е бил подведен и наказанието му е пресилено.

По повод този скандал днес новият здравен министър Десислава Атанасова заяви, че по случая е водено производството, което прокуратурата е прекратила и "това трябва да бъде забравено".

Пламен Цеков е лекар по професия. Женен е, от Лом. Той е член на Комисията по околна среда и водите, на Комисията по здравеопазване и Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове в 41-то Народно събрание, предаде БГНЕС. http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

ГЕРБ номинира Пламен Цеков за шеф на Здравната каса | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди