изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 23:00 EEST
РУМЪНСКИ МИНИСТЪР СЕ АНГАЖИРА С ОСВОБОЖДАВАНЕТО НА БАЛЧИШКИЯ КОРАБ    
НовиниПоемам ясен ангажимент за разрешаване на казуса със задържания в Румъния български риболовен кораб. Това заяви министърът на земеделието и развитието на селските райони на Румъния Стелиян Фуя на среща с българския министър на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов в Русе.

Двамата се разбраха за засилване на контрола върху риболова в гранични води по Дунав и Черно море и уеднаквяване на законодателството в това отношение, за да се предотвратят такива случаи в бъдеще, съобщиха от земеделското министерство.

Балчишкият риболовен кораб на Христо Спасов бе задържан на 13 април в Черно море на около 20 мили от румънския бряг. Петчленният екипаж бе освободен, но капитанът бе задържан в Мангалия. Румънските власти оправдаха задържането на кораба с мотива, че е навлязъл в териториалните води. Според българския капитан обаче корабът бил на 21 мили навътре в морето, което е разрешена зона. Забраната била за зона от 12 мили, която не е била нарушена. Плавателният съд освен това бил включен в регистъра на риболовните кораби на ЕС и имал необходимите разрешения от българските органи. Екипажът бе освободен веднага, а Христо Спасов остана в ареста повече от месец, след което се прибра в Балчик. Корабът му обаче все още е арестуван в Румъния.

Договорено е също да се предприеме обща инициатива за промяна в Договора за присъединяване към ЕС, за да се удължи срокът за свободна продажба на земя на чужденци в България и Румъния до 2014 г. Съгласно Договора за присъединяване двете страни трябва да  отворят пазара си за земя в края на т.г. Според министър Фуя обаче румънските и българските земеделци не са готови да се конкурират с големите чуждестранни инвеститори за собственост върху земите. НДТ

 


Сходни връзки

РУМЪНСКИ МИНИСТЪР СЕ АНГАЖИРА С ОСВОБОЖДАВАНЕТО НА БАЛЧИШКИЯ КОРАБ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.15 секунди