изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 08:08 EEST
Спирането на „Белене” не ни прави по-независими от Русия, смята проф. Марков    
Коментари Решението за спиране на проекта „Белене" не прави България по-независима от Русия - това заяви в интервю за Дарик историкът проф. Георги Марков. Според него втората атомна централа е станала заложник на геополитическите интереси на големите сили в региона. Голямата грешка на българската външна политика през последните 130 години според проф. Марков била, че страната ни се обвързвала само с една велика сила. „Сега ни наричат „американците" на Балканите", коментира още пред Дарик директорът на Института по история при БАН.

Сега ни наричали „американците" на Балканите

„Голямата грешка на външната ни политика е това, че се поддава на „сателитния синдром" - тя се обвързва само с една велика сила. Бяхме „руснаци" на Балканите, „прусаци" на Балканите, сега сме „американци" на Балканите, въпроса е кога ще бъдем българи на Балканите", коментира проф. Марков.


„Преди 15 години един български политик каза, че „Руската мечка" била вече мършава. Казах му не я дърпай за опашката, защото тази мечка има сила", посочи още историкът. По думите му е добре, че България е в ЕС и НАТО, но това не означавало, че трябва да угаждаме на „големия брат". „Защото техните отношения са сложни, те имат големи геополитически интереси в различни точки на света. Утре ако Русия каже, че спира снабдяването на Афганистан, САЩ ще отстъпят някъде във Венецуела например - това са великите сили. Тези процеси не зависят от нашите доморасли политици, така че майсторлъкът е да провираш своите национални интереси в противоречията между великите сили, както правят гърците", каза още академик Марков.

Живков целувал Брежнев, но срещу 5 млн. тона нефт

По думите му преди 1989 г. сме били най-верният съветски сателит, обаче при Тодор Живков тази дружба е струвала много скъпо. „Една целувка на Брежнев струваше 5 млн. тона нефт. Ние сме изкарвали до 1 млрд. щатски долара през 70-те години от реекспорт на евтин нефт, преработен в „Нефтохим"-а, а през това време Западна Европа се гърчеше от енергийна криза след поредната арабо-израелска война. Така че Живков целуваше Брежнев, но това струваше много скъпо - сега ги целуваме безплатно", каза още историкът. И даде за пример „Ново село", където не знаел дали е уредена сега сметката, но там строителите не били получили парите си за полигона, който използвала американската армия.

Тезата на Георги Марков е, че геополитическото положение на България трябва да струва скъпо. „Ние нямаме нефт, нито кой знае какви изкопаеми, но не бива така евтино да се заричаме. Сега нашите политици, където седнат и станат казват: Ние сме зависими от Русия и някой трябва да ни освободи. Кой ще ни освободи? Американците! Ама, стига са ни освобождавали!", репликира проф. Марков.

Според него решението за „Белене" е било грешка. Защото по думите му тази атомна централа щяла да бъде построена още 90-те години, но се е превърнала в една играчка на тези геополитически интереси.

Уорлик бил като съветския посланик преди години

Проф. Марков коментира и поведението на американският посланик в България. „Той се държи като съветския посланик едно време, но съветският посланик някога е ходил на определени места, никакви медии - той е дърпал ушите и на Живков и на другите големци без това да се разбере. А този американски посланик обикаля и парадира: „Искам шистов газ! Не искам атомна централа!", каза историкът. Това по думите на Георги Марков ще има последици.

„Не може да се облягаме само на една велика сила - ориентацията ни може да бъде проамериканска, но не бива да бъде русофобска. Трябва да има известно достойнство в нашата външна политика", смята проф. Марков.

„Според мен Дянков е човекът на Световната банка и на Съединените щати - той е човекът на големия брат", коментира още историкът.

http://dariknews.bg

 


Сходни връзки

Спирането на „Белене” не ни прави по-независими от Русия, смята проф. Марков | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди