изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 06:43 EEST
ЖП-СЪОБЩИТЕЛНА ТЕХНИКА ОТ МИНАЛИЯ ВЕК ПРЕДСТАВЯ ДОБРИЧЛИЯ    
Култура

Изложба "Съобщителна техника от миналия век" бе открита в Художествената галерия. В нея са представени около 25 експоната от колекцията на Димитър Маринов от Добрич. За НДТ той разказа, че е работил 37 години като механик АТЦ на ЖП-гарата в Добрич. Маринов е потомствен служител на гарата - майка му е работила като телефонистка, а баща му - като механик ТТ-линии.



Най-старите експонати, представени в изложбата, са камбанен апарат и телефонен апарат, които са от 1911 година, когато е открита ЖП-гарата в Добрич. Приблизително от същото време са още два телефона. Интерес представлява книга-дневник на бригадата от 60-те години на миналия век, когато на гарата са работили родителите му. В изложбата са представени радиостанции, използвани в системата на полицията, на Министерството на отбраната. Изключително ценна е високоговорителна уредба, с която са се правили конференции в цялата страна едновременно. Представени са и снимки - на първия началник на АТЦ-централа в Добрич инж. Димитър Бъчваров, на телефонистки, работни моменти, посрещане на Дядо Мраз от деца на служители и др. В изложбата може да бъде видян и макет на старата гара в Добрич, която т. г. навършва 102 години, правен през 80-те години на миналия век по линия на комсомола. Интерес представлява и часовникът-майка, който е първият монтиран в гара Добрич и е управлявал всички вторични часовници в гарите от Кардам до Девня.

Любовта към техниката Димитър Маринов предава и на синовете си. Разказва, че единият като малък за два часа разглобявал и сглобявал телефон и проходил с отверки в ръцете, а другият - с кабел на врата. Съгражданинът ни не харесва новите технологии, според него мобилният телефон е средство човек да бъде откриван по всяко време, да бъде изнервян и стресиран.    

Димитър Маринов започнал да колекционира съобщителната техника, когато тя била бракувана, още докато родителите му работили на гарата. В момента има над 100 експоната. Съгражданинът ни разказва, че през годините в ЖП-гарата е била направена мини музейна сбирка. Мечтата му е в Добрич да бъде открит музей на техниката, в която своето място да намери и съобщителната. НДТ

 


Сходни връзки

ЖП-СЪОБЩИТЕЛНА ТЕХНИКА ОТ МИНАЛИЯ ВЕК ПРЕДСТАВЯ ДОБРИЧЛИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди