изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 09:46 EEST
РЕДКИ ПТИЦИ НОСЯТ ДОПЪЛНИТЕЛНИ ПЛАЩАНИЯ ЗА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ СТОПАНИ    
Земеделие324 евро на декар ще бъде субсидията за превръщането на обработваеми земи в пасища и последващото им поддържане в региони с високо биологично разнообразие.


 

Това е резултат от стартирането на новите агроекологични дейности за поддържане местообитанията на египетския лешояд, царски орел и зимуващи видове гъски по мярка 214 "Агроекологични плащания" от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) за периода 2007 – 2013 г., съобщиха от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Мярката е резултат от 2-годишната целенасочена работа на БДЗП за осигуряване на компенсаторни плащания за направени разходи и пропуснати ползи от земеделските стопани при дейности за опазване на местообитанията на посочените видове. По този начин БДЗП в партньорство с Министерството на земеделието и храните, осигури значителен финансов ресурс за опазването на трите редки видове птици, за развитието на местните икономики и за подпомагане на добрите земеделски практики на национално ниво.

За съжаление промените в наредбата бяха публикувани със закъснение едва на 20 март тази година, но бе удължен срокът за кандидатстване за агроекологични плащания по направление ВПС4 "Поддържане на местообитанията на защитени видове в обработваеми земи, разположени в орнитологични важни места". Новият срок е до 12 април 2012 г., така че земеделските стопани, които имат интерес да кандидатстват за субсидии, биха могли да го направят още тази година. Миналата седмица експертите от агроекологичния екип на БДЗП проведоха информационни срещи в девет от ключовите райони - Свиленград, Тополовград, Ямбол, Стамболово, Маджарово, Кърджали, Крумовград, Шабла и Бургас. Новите агроекологични дейности бяха представени пред местните общности, за да могат да се възползват от този финансов механизъм.

Новата агроекологична дейност позволява превръщането на обработваемите земи в пасища и тяхното поддържане в защитените зони от Натура 2000, където се срещат царски орли и египетски лешояди, а за някои мигриращи видове гъски е необходимо земята, с която се кандидатства, да е засята с есенни житно-зърнени култури поне на 50% от общата й площ.

Важно условие, въведено, за да се избегне разораването на пасищата само, за да се вземат компенсаторни плащания, е земята с която се кандидатства, да е била обработваема към 2011 г., съгласно Системата за идентификация на земеделските парцели (СИЗП). НДТ

 

 


Сходни връзки

РЕДКИ ПТИЦИ НОСЯТ ДОПЪЛНИТЕЛНИ ПЛАЩАНИЯ ЗА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ СТОПАНИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди