изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 13:32 EEST
500 души протестираха на пътя София-Русе срещу отказа от АЕЦ ”Белене”    
Общество

Двучасов протест на главния път "София - Русе" при плевенското село Българене, обедини млади хора от седем общини в района, с искането да бъде преразгледано решението за спиране строителството на втора атомна централа.  Той бе организиран от инициативния комитет „Аз не се отказвам от Белене, а ти?”, предаде БНР.



Около 500 души протестираха на пътя София-Русе край плевенското село Българене. Тежкотоварните автомобили с клаксони подкрепяха протестиращите - предимно млади хора от общините Белене, Плевен, Свищов, Никопол, Гулянци, Павликени и Левски.

Протестиращите получиха подкрепа и от сдружението за Североизточна България срещу добива на шистов газ. Хората са на мнение, че централата в Белене няма алтернатива, а VІІ блок в АЕЦ "Козлодуй" би струвал почти толкова, колкото централата в Белене. Протестиращите издигаха лозунги: "Аз искам да живея и работя в България", "Ние сме за АЕЦ "Белене", "Искаме референдум за атомната електроцентрала".

Протестът бе мирен, блокада на пътя нямаше. За около 2-3 минути хората спираха преминаващите автомобили, обясняваха защо искат да продължи строителството на електроцентралата, раздаваха листовки.

Красимир Тодоров от Инициативния комитет "Аз не се отказвам от АЕЦ "Белене", а ти", който е и член на общинския съвет в Белене, каза: "Тази форма на протест е ясно изразена като гражданска позиция и мисля, че това е начина, по който нещата трябва да се случат и гражданите да изразяват своето мнение пред обществото. Настояваме правителството да ревизира взетото решение, което е в пълен разрез с историята до момента и казвам, че това е парадокс в междудържавните отношения на две държави. Ние смятаме, че едно правителство няма право да отменя междудържавен договор".

Протестиращите заявиха, че очакват референдум, а правителството трябва да преосмисли решението си.

Преди два дни около 5000 души се събраха в Белене в подкрепа на стоителството на АЕЦ "Белене".

Вчера лидерът на левицата Сергей Станишев обяви, че БСП ще рестартира строителството на АЕЦ „Белене”, ако партията получи доверието на следващите избори.

http://dnes.dir.bg/

 


Сходни връзки

500 души протестираха на пътя София-Русе срещу отказа от АЕЦ ”Белене” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди