изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 14:39 EEST
Китай отчете неочакван търговски излишък през март    
Китай Китай отчете неочакван търговски излишък през миналия месец, съобщи Bloomberg. Растежът на износа обаче изостава от прогнозите, което подчертава рисковете от по-дълбоко забавяне на китайската икономика.

Данни на китайските митници показват, че вносът през март е нараснал с 5,3% при очакван от анализатори ръст от 9 на сто. Износът е отбелязал повишение от 8,9% на годишна база, което означава, че търговският излишък на Китай за март е 5,35 млрд. долара при очакван търговски дефицит от 3,15 млрд. долара.

Премиерът на Китай Уън Дзябао може да се наложи да балансира външното и вътрешното търсене при вземането на решение за допълнителни парични или фискални стимули на икономиката.

Търговският министър на Китай Чен Демин очаква подобрение на външната търговия през втората половина на годината, тъй като стабилизирането на еврозоната и оживяването на американската икономика ще стимулират износа на страната.

“Забавянето на вноса отразява продължаващото отслабване на вътрешното търсене”, коментира Джой Янг, главен икономист в Mirae Asset Securities.

Той допълва, че заради данните за търговския излишък може да бъде отложено допълнителното орязване на задължителните банкови резерви. Същевременно слабият износ и свиването на икономиката са своеобразен призив за намаляване на лихвите, което вероятно ще се случи в средата на годината, прогнозира Янг.

През февруари Китай регистрира търговски дефицит от 31,5 млрд. долара - най-големият от 1989 г. насам, припомня агенцията. http://www.investor.bg

 


Сходни връзки

Китай отчете неочакван търговски излишък през март | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди