изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 09:13 EEST
Тонове мъртва риба изплува в радомирски резерват    
ЕкологияТонове мъртва риба изплува на повърхността на Чокльово блато в природния резерват "Байкал", община Радомир, съобщиха от политическа партия "Зелените". Според изчисленията на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), средно на декар има по 50-60 тона умряла риба, главно шарани, щуки, костури и каракуди.Унищожена е цялата екосистема на водоема.

Екологичната катастрофа била установена, когато дебелият лед на езерото започнал да се топи преди няколко дни.

Точните причини за случилото се все още се установяват, но еколозите изключват варианта за липсата на кислород във водата през зимата.

Те твърдят, че в дебелия лед редовно се пробивали дупки, за да може рибата да диша.

Според Васил Василев от ИАРА главният виновник са много високите концентрации на метан, натрупани под ледената покривка през изминалия сезон.

Газът се е образувал вследствие на неправомерно добиване на торф от дъното на езерото, извършвано от общинска фирма. Това е променило естествените му параметри.

Процесът на образуване на метан се е засилил заради гниенето на водораслите и лавинообразното размножаване на микроорганизми.

Според Василев от ИАРА са уведомили Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) към екоминистерството още през февруари.

По думите му рибата е можело да бъде спасена, ако тогава министерствата на земеделието и екологията бяха разрешили риболова на дупки в езерото.

"Зелените" потвърждават, че сигналът е стигнал до тях, след като компетентните държавни институции не са предприели нужните действия.

Все още не е ясно как ще се разреши ситуацията, но първата стъпка ще бъде мъртвата риба да се извади. http://www.vesti.bg/

 


Сходни връзки

Тонове мъртва риба изплува в радомирски резерват | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди