изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 07:02 EEST
Почина Наум Шопов    
Общество

Бележитият актьор Наум Шопов почина на 81-годишна възраст, съобщиха от Съюза на артистите в България, цитирани от БТА. През август 2010 г. актьорът претърпя спешна сърдечна операция в столичната болница "Света Екатерина". Тогава директорът на здравното заведение проф. Генчо Начев съобщи, че Шопов е с тежка исхемична болест на сърцето и атеросклероза.



Няколко месеца по-късно премиерът Бойко Борисов връчи държавната награда "Св. Паисий Хилендарски", която беше присъдена на актьора за изключителни постижения в театъра, киното и българския културен живот. Наградата получи синът му - актьорът Христо Шопов, който благодари от името на болния си баща.

Сред многобройните отличия на Наум Шопов са две награди "Аскеер" за мъжка роля (1991, 1993) и "Аскеер" за цялостно творчество (2003), орден "Стара планина" - първа степен (2000), за забележителния му принос в българското филмово изкуство и по повод на неговата 70-годишнина, наградата "Икар" на Съюза на артистите в България за цялостно творчество (2006).

Шопов е роден на 27 юли 1930 година в Стара Загора. Майка му - актрисата Мара Шопова, играе с него в постановки на Старозагорския театър, когато малкият Наум е едва на няколко месеца. Той излиза за първи път на сцената на 3-годишна възраст.

В продължение на много десетилетия Наум Шопов игра в Народния театър "Иван Вазов" и Театъра на българската армия. Най-известните му театрални роли са в "Хамлет", "Крал Лир", "Дневникът на един луд" и много др.

Най-известните му роли в киното са в "Крадецът на праскови", "Цар и генерал”, "Вилна зона", “По следите на безследно изчезналите“ и много други.

В последните месеци починаха още няколко големи актьори - Коста Цонев, Велко Кънев, Георги Черкелов.

http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Почина Наум Шопов | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 2.05 секунди