изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 17:10 EEST
КОРЕКТНОСТТА Е В ОСНОВАТА НА УСПЕХИТЕ НИ    
Интервюта Георги Панов - управител на фирма "Федерална служба за безопасност", пред НДТ

- Г-н Панов, днес отдел "Сигнално-охранителна дейност" на ФСБ навършва 10 години от създаването си. Бихте ли разказали как беше поставено началото?

- На 20 април 2002 година беше първото дежурство на екипите ни по СОД към нашата фирма. За това ние приемаме 20 април за рождена дата на сигнално-охранителната дейност. Тогава първият ни дежурен диспечер беше Митко Йовчев, който и в момента продължава да е диспечер във фирмата. Продължаваме да работим и с инженерите, които бяха тогава - Валентин Христов и Илиян Илиев, хората, с които започнахме монтажите и продължават и до ден днешен да са в основата на екипите, които монтират сигнално-охранителна техника. От тогава във фирмата е и г-жа Бакърджиева, която започна в отдел "СОД", а в момента е изпълнителен директор. През тези десет години тя премина през целия път на развитие във фирмата. Може да се каже, че от първите хора, които бяха в мобилните екипи, няма, но от втората вълна, които бяха назначени преди седем-осем години, много от тях са при нас и в момента. Т. е. голяма част от хората в реагиращите екипи са с над 5-6 години стаж, което говори, че са много подготвени, знаят как да реагират при трудни ситуации.

 

- Спомняте ли си кой беше първият сигнал, на който реагира отдел "СОД" на ФСБ?

- Няма как точно да си спомня. В началото обаче сигналите бяха свързани с бури, силни ветрове, оставени отворени прозорци, ламарини и покриви. Поне два-три месеца ние нямахме сработена система и опит за кражба. Но след това екипите започнаха да придобиват опит, имаше реални опити за кражби, много случаи на задържане на крадци от наши охранители. И до момента ходим на различни дела, в които съдят задържаните и нашите охранители са свидетели. С разрастването броя на обектите и малко усложнената в момента криминогенна обстановка случаите на посегателства са се поувеличили. Но не можем да кажем, че е някакъв бум.

 

- Колко обекта охранявате в момента?

- Това е търговска тайна, но можем да кажем, че са над 1 000. Повечето от тях са фирми. Мога да кажа, че сме най-големият частен охранител в Добричка област.

 

- Научи ли се добруджанецът да пази дома си чрез СОТ?

- Започна да се учи. Трудно се преодолява инерцията, че СОД-ът към МВР е единственият. Хората през последните години започнаха да разбират, че има частни СОД-ове, които вършат не по-зле работата си, но при много по-добри финансови условия. Не е тайна, че полицейският СОД работи на най-високи цени, което не винаги означава по-добро качество от останалите. Защото аз твърдя, че нашият СОД, освен, че е най-големият, има най-много автомобили, които могат да реагират във всеки един момент. Ние използваме модерните тенденции, освен традиционният начин на подаване на информация чрез радиопредаватели вече монтирахме и JPRS-системи, които дублират на друг принцип СОТ-а, така че дори при някакви заглушавания поне един от двата да предаде сигнал. Отделно, че ние работим на много и различни честоти, с което също така се опитваме да подобрим сигурността и работата си. Искам да подчертая и доброто ни взаимодействие с полицията - с Областната дирекция на МВР и с Първо РУП. 

 

- Как се отрази на дейността на фирмата финансовата криза? От една страна – намаляха ли клиентите ви, и от друга – увеличи ли се работата ви, в предвид на увеличение на битовата престъпност?

- Като цяло няма спад на работата ни. Темповете на увеличение на обектите намаляха, но имаме достатъчно клиенти и се наложехме на пазара. И може би сме единственият СОД, който освен, че реагира и опазва, предлага и застраховка, направена за наша сметка за всеки един от обектите. Така че това е една още една допълнителна осигуровка за клиентите – дори и да има някакви посегателства, ще бъде възстановено това, което е счупено или откраднато. Битовата престъпност е голяма, но ние не трябва да забравяме, че крадците са от ново поколение. Много от тях са подготвени и предпочитат да не нападат обекти, в които има СОТ. Така че ние не можем да кажем, че се е увеличила много работата ни. Повечето от посегателствата са или от наркомани, или от пийнали, от хора, които дори не виждат, че има СОТ. Но фактът, че много граждани се допитват до нас за СОТ, означава, че много от тях са били пострадали. И за съжаление, пост фактум, след като са били обрани те или техните съседи, тогава решават да си сложат СОТ. За едно работещо семейство цените не са никак високи – 25-30 лева. Цените са поносими, не са вдигнати по време на кризата, въпреки че горивото, може да се каже, скочи двойно.

 

- На какво залагате, за да сте конкурентноспособни?

- Първото нещо е коректното отношение – както към клиентите, така от страна на ръководството на фирмата към служителите. Мога да кажа, че през тези 10 години няма случай, когато заплатата на наш служител да е забавена и с час. Винаги сме били коректни към нашите клиенти и когато е имало някакъв проблем, не е имало клиент, който да бъде ощетен. Убедили сме се, че тази коректност е в основата на нашите успехи. Както и залагането на новите технологии, на много автомобили. В крайна сметка ние твърдим, че работим качествено и доказваме го с работата си.

 

Разговаря Мариела БОНЧЕВА

 


Сходни връзки

КОРЕКТНОСТТА Е В ОСНОВАТА НА УСПЕХИТЕ НИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди