изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 11:49 EEST
ФСГ ОТБЕЛЯЗА С ПРОЕКТ ДВА СВЕТОВНИ ДНИ    
ОбразованиеУченици от ФСГ “Васил Левски” в Добрич отбеляза Деня на земята и Световния ден на книгата и авторското право с работа по успешен междуучилищен проект по програма еТwinning.


Заедно с преподавателката по биология Анета Бакърджиева ученици от осми, девети и десети клас работят по проект "Water that makes life possible" /”Водата, която прави възможен живота”/. Той се реализира в сътрудничество с училища от Франция, Словакия, Турция, Румъния и България - гимназия с преподаване на чужди езици „Васил Левски” в Бургас. Двете български учителки Анета Бакърджиева и Десислава Стайкова-Маринова търсят чрез проектната работа нови възможности за включване на учениците в учебния процес. Те използват познанията на учениците по биология, чужди езици и информатика, като едновременно с това ги поощряват да покажат и художествени заложби.
Проектът се занимава с кръговрата на водата и значението му за живота на Земята, с биоразнообразието в Черно море и река Дунав и в резерватите, свързани с тях, с причини за замърсяването на водите, с видовете замърсители, с проблема за пестенето на водните ресурси на България и в световен мащаб, с екологични катастрофи в акваториите на Черно море и река Дунав. Чрез презентации, филми и снимки партньорите обменят информация за водни екосистеми, подготвят анкети, изработват картички, показващи природни забележителности, пишат есета за водата и опазването на околната среда. Темите кореспондират с учебното съдържание в 8, 9 и 10 клас по биология, като проектната работа поощрява както ученици, така и учители, които са партньори в творчески процес. Особено активни са учениците, които изучават интензивно английски език.
Работата насърчава и развитието на творческите заложби на гимназистите. Така например рисунката на Яница Ангелова от девети клас е била избрана за лого на проекта. Плакати, презентации и модели, изобразяващи водни екоситеми и замърсяване на водата с автори Християна и Петя Димови, Ели Илиева, Петя Пламенова от девети клас и Никол Радева от осми клас, бяха показани в края на месец март на състоялия се Информационен ден на програма „Учене през целия живот”, чиито организатор бе Центърът за развитие на човешките ресурси, София. Центърът администрира програма еТwinning за България. В последния информационен бюлетин на еТwinning–България проект "Water that makes life possible" /”Водата, която прави възможен живота”/ е обявен за проект на месец април.
В търсене на повече междупредметни връзки Анета Бакърджиева е включила нов акцент в работата. Партньорите вече работят по темата „Водата в литературата”. В презентации, филми и есета учениците представят литературни произведения, разказващи за морските дълбини и обитатели, за морски приключения и за опознаване на необятната водна шир. Така те отбелязаха и Световния ден на книгата, а едновременно с това се включват в конкурса на ЦРЧР за най-успешни еТwinning - проекти на тема „Насърчаване на четенето”. НДТ
 


Сходни връзки

ФСГ ОТБЕЛЯЗА С ПРОЕКТ ДВА СВЕТОВНИ ДНИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди