изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 09:11 EEST
ДИСКУСИЯ "КНИГИТЕ СЪЗДАВАТ МОСТОВЕ" В БИБЛИОТЕКАТА    
КултураВчера в регионална библиотека „Дора Габе” учениците от Европейски клуб EUREKA при ФСГ "В. Левски" проведоха дискусия  „Книгите създават мостове”.


По този начин гимназистите отбелязаха Световния ден на книгата и авторското право, както и Европейския ден на солидарността между поколенията.
 В залата на сектор "Краезнание" младежите се срещнаха с възрастни интелектуалци,  библиотечни служители, лингвисти и представители на Общинския информационен център и разговаряха с тях за литературните вкусове на различните поколения, за електронните книги и бъдещето на четенето. Основна тема на разговора бе "E-Readers и E-Books. В състояние ли са да изместят «обикновените» книги? Еуфорията на новото срещу традицията".
 Млади и възрастни дискутираха за необходимостта от електронните книги, за развитието на технологиите и неизбежната поява на алтернатива на "традиционното" четене. Особено внимание бе обърнато на предимствата на електронните издания пред "обикновените", както и на техните недостатъци. След едночасова дискусия присъстващите се обединиха около мнението, че традиционните книги не могат напълно да бъдат изместени от електронните и че двете форми винаги ще съществуват паралелно и взаимно ще се допълват. Електронните издания пестят ресурси, позволяват неограничен достъп и бързи препратки, ала очарованието от допира с хартията и писаното слово не може да бъде отнето от електрониката. Трябва да се съобразяваме с целта на четене, с вида на четивото /учебник, художествена литература, блог/, както и с възрастта, интересите и вкусовете на читателската аудитория, споделиха присъстващите. В този смисъл книгите създават мостове както между поколенията, така и между отделните предпочитания на читателите, бе подчертано в заключение. Ето защо би било уместно за насърчаване на четенето на най-малките да се предлагат и двата варианта.
 Преди дискусията се състоя кратка викторина за европейските езици, която бе посрещната с голям интерес от гимназистите и възрастните читатели. НДТ


 


Сходни връзки

ДИСКУСИЯ "КНИГИТЕ СЪЗДАВАТ МОСТОВЕ" В БИБЛИОТЕКАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди