изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 09:12 EEST
МАЙКИ ПРОТЕСТИРАТ ЗА ПОВЕЧЕ ПОДКРЕПА ОТ ДЪРЖАВАТА    
НовиниОколо 20 майки от Добрич вчера излязоха на протест в центъра на Добрич с искане за увеличение на месечните добавки за деца и приравняване на обезщетението за майчинство през втората година с минималната работна заплата.


Според тях, месечните добавки за деца, които сега са 35 лева, трябва да са поне 20 на сто от минималната заплата т.е. 58 лева. Така те поне ще стигат за покриване на таксата за детска ясла или градина, която е около 51 лева. Майките искат детските надбавки да са съобразени с икономическата обстановка в страната и с цените. Посочиха, че около 300 лева е издръжката на дете, при това с ограничения, без да се купуват скъпи памперси и пюрета, обясни майката на Ангел, който е на година и четири месеца.
Протестиращите настояваха още доходът от 350 лева на човек от домакинството, който се изисква, за да се получават детски надбавки, да се премахне и всички родителите да получават такава подкрепа от държавата, без ограничения по отношение на доходите в семейството. Те искат още за самотен родител да не бъде считано непълнолетно лице, тъй като за такова грижите и интеграцията на детето му в обществото да бъде под юрисдикцията на съда и полицейските органи до навършване пълнолетие на такъв родител. Както НДТ вчера писа, те искат ясна дефиниция и на понятието „дете на самотен родител” и такова да бъде всяко с вписано родител неизвестен в акта за раждане, такова на родител вдовец или с един попечител, като за тези родители се въведат данъчни облекчения, фигурират на челни места в листата на чакащите за общинско жилище и детски заведения. Освен това се иска дете на самотен родител не се счита да бъде в случай, че родителят има съвместно съжителство с друго лице считано неофициално за негов партньор.
По отношение на децата в неравностойно положение искането е за осигуряване на реален достъп до всички обществени места на децата с увреждания, на достатъчен брой учители за децата със специфични потребности. Настоява се за възможност за пълната им интеграция и отпускането на по-големи субсидии за техните семейства. Освен това всеки родител на дете с увреждане да бъде назначен като негов личен асистент и съответно да получава СРЗ поради невъзможността си да работи, да отпаднат сложните процедури за назначаване на личен асистент при тези родители с цел осигуряване на пълната интеграция на такова семейство в обществото.
На протеста присъства и заместник.-кметът на Добрич Камелия Койчева, която коментира, че исканията на майките са своевременни и сега е време да се чуят различни мнения, становища във връзка с подготвяните нормативни промени в законите за закрила на детето и за социално подпомагане. Според зам.-кмета община Добрич може да подпомогне майките чрез участието си в Националното сдружение на общините, което дава становища по обсъжданите нормативни промени.


 


Сходни връзки

МАЙКИ ПРОТЕСТИРАТ ЗА ПОВЕЧЕ ПОДКРЕПА ОТ ДЪРЖАВАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.40 секунди