изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 16:46 EEST
УЧЕНИЦИ ОТ ВЕТЕРИНАРНАТА ГИМНАЗИА - НА РАБОТНА СРЕЩА В ЛИТВА    
Образование21 ученици и 4 учители от професионална гимназия по ветеринарна медицина „Проф. д-р Г. Павлов” в Добрич ще вземат участие в първата работна среща по европейски образователен проект с работно заглавие „Литва и България- наследството на две стари европейски култури”. Домакин на форума от 5 до 15 май е Kauno rajono Raudondvario Gimnazija, Каунас, Литва.

Целите на партньорството са насочени към изследване и опознаване на културното наследство на двата европейски народа - традициите, обичаите, ритуалите, навиците, историята, литература етичните норми и нрави. Участниците ще сравняват установените отношения между поколенията в двете страни, от една страна като се запознават не само с наследените културни сходства, но също така да разберат и приемат междукултурните различия помежду си. По този начин, учениците ще се научат да уважават правото на друга страна, различна от тяхната, да имат собствено културно наследство, език, религия и навици.

По време на работните сесии в литовската гимназия партньорите ще представят презентации и материали за дейностите през първата проектна година - постер за националните празници, постер за културното и природно наследство, въпросници с географска и историческа насоченост за двете страни, вестник с национални забележителности, Презентация за честване на Коледа и Великден, Английско-българско-литовски картинен речник и т. н.

Работната програма включва честване на Деня на Европа на 9 май чрез образователна игра за ЕС и засяване на дръвчета /„Алея на приятелството между двата народа”/ в двора на литовското училище. Предвидени са работни ателиета за разучаване на традиционни литовски танци, песни и национални ястия, езикови състезания и открити уроци по литовски език и български език, спортни игри по баскетбол, волейбол, футбол и шахмат между учениците, посещение на баскетболна среща на европейския гранд Жалгарис Каунас от финалната фаза на местния шампионат. Културната програма включва посещение на музей, замъци, катедрали и природни обекти в Каунас и регион Каунас, посещения на забележителности в столицата Вилнюс, посещение на замъка Тракай, на географския център на Европа, пътуване да Балтийско море и посещение на гр.Клайпеда, Паланга, както и на уникалния природен феномен „Куршская коса” и рибарското селище в Нида. Добричките гимназисти ще бъдат приветствани и в кметството Каунас.

Литовското училище ще върне визитата на българския си партньор през май 2013 г. Координатор на проекта е българското училище. Проектът е финансиран по програма „Учене през целия живот”, секторна програма „Коменски”- двустранни партнъорства, с грант от 20 000 евро за добричката гимназия и 21 000 евро за литовското училище. НДТ

 


Сходни връзки

УЧЕНИЦИ ОТ ВЕТЕРИНАРНАТА ГИМНАЗИА - НА РАБОТНА СРЕЩА В ЛИТВА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди