изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 16:49 EEST
ПОЛСКАТА ОБЩНОСТ ПРАЗНУВА    
Общество

На 3 май Република Полша отбелязва празника на  Конституцията от 3 май 1791 г., съобщи за НДТ Веслава Тошева - председател на Полското културно-просветно дружество "Владислав Варненчик" в Добрич.



Това е вторият в света след американската конституция и първи в Европа основен закон, дефиниращ съвременното държавно устройство, правата и задълженията на гражданите. Конституцията от 3 май централизира държавата, като премахва обособеността на Полша и Литва, създава ново правителство, хазна и войска. Католицизмът е обявен за държавна религия, като същевременно се толерират останалите, признати от държавата вероизповедания. Въвежда се принципът за наследяване на кралския трон и личната отговорност на монарха. Конституцията въвежда подялбата на властта между три институции. Предвижда законодателната власт да се упражнява от  двукамерен парламент, състоящ се от Сейм и Сенат. Значително е ограничената ролята на Сената, като се въвежда принципът на вземане на решения с мнозинство. Изпълнителната власт се упражнява от краля и от Съвет, т.нар. Страж на законите – висш орган на изпълнителната власт, в който влизат примасът – главата на църквата в страната и петима министри, избрани от краля под контрола на Сейма. Конституцията предвижда и съдебна реформа. Опитът за осъществяване на реформата е прекъснат още в средата на 1792 г. поради нахлуването на руски войски в Полша.

Конституцията от 3 май 1791 г. е велико постижение на полския народ, стремящ се да запази държавната независимост. Тя е била гаранция за икономически и политически прогрес на страната.

На 12 май представители на полската общност от цяла България, включително и Добрич, ще се съберат в Малко Търново, за да отбележат десетгодишнината от коронясването на иконата на “Св.Богородица Покровителка на християните” в Малко Търново.

Параклисът на Малкотърновската Света Богодорица е обявен за светилище на Католическата църква в България. Стотици поклонници от страната и чужбина идват да се помолят в храма “Света Троица. Като израз на уважение и най-скъп спомен в параклиса на светилището е сложена бялата шапчица с която Папа Йоан Павел ІІ обиколи българската земя.

Иконата е копие на Честоховската чудотворна икона. Чудотворната икона е подарена на 1 май 1907г. от поляка Валентий Якубяк на полските отци Възкресенци, като покровителство при започване на тяхната мисия в България. Одрин е мястото, от което тръгва и историята на богородичната икона "Покровителка на единството между христяните”. През 1928 г. иконата е пренесена от Одрин в Стара Загора, а след това - от Стара Загора в Малко Търново. От 1960 г., до днес тя се намира в град Малко Търново. Иконата е покровителка на християнското единство. Пред нея хората се молят в параклиса, който е създаден в нейна чест в енорията в Малко Търново, а на 25 май 2002, при визитата си в България, Папа Йоан Павел II я короняса. НДТ

 

 

 


Сходни връзки

ПОЛСКАТА ОБЩНОСТ ПРАЗНУВА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди