изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 15:52 EEST
ГЕРБ обмисля да забрани пушенето и на открити места    
ПолитикаДепутати от ГЕРБ предлагат още по-строги забрани за пушене - освен на закрити обществени места, цигари да не се палят и на някои открити - спирки, детски площадки, стадиони, летни кина и на други спортни и културни прояви, за които се купуват билети.


През април парламентът прие на първо четене от 1 юни да бъде въведена пълна забрана за тютюнопушене на закрити обществени места, както и на някои открити, като дворовете на детски градини и училища.

Преди второто четене обаче народните избраници от ГЕРБ Джема Грозданова, Стефани Михайлова и Петър Петров са внесли предложение за промени, които ще бъдат обсъдени в четвъртък на заседанието на парламентарната здравна комисия, съобщи Mediapool.
Те настояват да се забрани и пушенето на открити обществени места, като стадиони, особено ако там се организират обществени мероприятия за деца и ученици. Дават пример, че пушенето на стадиони вече е забранено за Олимпийските игри в Лондон. Петър Курумбашев от левицата ги подкрепя и дори предлага още по-строги мерки като това пушенето да се забрани и на спирките на градския транспорт, обществените паркове и градини и детските площадки.

Депутати от различни групи са внесли и предложения за забрана на тютюневия дим на работните места, което беше пропуснато в първоначалния вариант на законопроекта, но здравният министър Десислава Атанасова увери, че грешката ще бъде поправена.

Има обаче депутати, които настояват за по-либерален режим. Независимият депутат Кирил Гумнеров предлага пушенето да е позволено в хотели, ресторанти, питейни заведения, барове, дискотеки, казина и игрални зали за хазартни игри след 22 часа и целодневно в частни офиси по решение на собственика.
Ердоган Ахмедов от ДПС пък иска да се допуска пушене в заведенията за хранене и развлечения с изцяло нощен режим на работа.

Управляващите обаче, включително премиерът Бойко Борисов, са категорични, че ще има пълна забрана въпреки протестите на ресторантьорите. Финансовият министър Симеон Дянков дори се обзаложи, че бизнесът няма да понесе голям удар от ограниченията.

"Няма да има никакво отстъпление от забраната за пушене на обществени места, включително и в заведенията след 22 часа,” категорична бе пред bTV Даниела Дариткова от ГЕРБ, председателят на здравната комисия в парламента.

От закритите обществени места най-вероятно пушенето ще остане позволено само на обособени места на летищата, като и там ще е забранено за лица под 18 години.

Глобите за тези, които пушат в забранените зони, ще бъдат от 500 до 1000 лева и до 10 хиляди за търговците. Все още обаче не е съвсем ясно как ще бъде осъществяван контрол. Според някои депутати при нарушения трябва да се иска съдействие и от полицията. „Когато възникне някъде евентуален скандал за това че се пуши, това би следвало да се приема като нарушение на обществения ред и в този смисъл органите на МВР трябва да реагират”, заяви Петър Петров от ГЕРБ.

Депутатите се отказаха да въведат и забрана за продажба на енергийни напитки на деца, тъй като е трябвало да съгласуваме тази мярка с другите страни в ЕС, но процедурата не е започнала навреме. Заради това ще бъде забранена само рекламата на енергийни напитки, насочена към лица под 18-годишна възраст, както и да се излъчва в предавания или да се публикува в печатни издания, предназначени за тях. Подрастващи няма да могат и да участват в такива рекламни клипове. http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

ГЕРБ обмисля да забрани пушенето и на открити места | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди