изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 22:10 EEST
"Медиана": При избори днес - ГЕРБ 26,1 %, БСП - 20 %    
ОбществоПоне една четвърт от избирателите в България се страхуват да изявят свободно политическите си убеждения. Това показват данните от социологическо проучване на агенция "Медиана", направено между 25 април и 4 май сред 1002 души. Според анкетираните свободната изява на политическите им убеждения може да им навлече неприятности.

На въпроса "страхувате ли се, че могат да ви тормозят (да си имате проблеми), заради вашите политически убеждения", през юли 2011 г. положително са отговорили - 15%, а през май 2012 година - 25%.

Според социолога Кольо Колев не може да каже точно от какво се страхуват анкетираните, но обясни, че така са отговорили предимно тези, които не са симпатизанти на ГЕРБ.

"Очевидно има някаква връзка с политическите пристрастия и това дали се страхуваш или не се страхуваш", каза Колев.

Според данните на „Медиана" усещането за песимизъм се увеличава.

Положението в страната е зле и ще става все по-зле, мислят 62 процента от българите.

"В общественото мнение доминира мнението, че положението в страната е лошо и вероятно ще се влошава, управлението нищо не прави или не може да направи, а негативните оценки за управлението започват да доминират над позитивните", коментира социологът Кольо Колев.

Според проучването 62 на сто смятат, че положението в страната се влошава, за 29 на сто няма особена промяна, а само 8 процента виждат подобрение.

Слуховете, че кризата си отива, не достигат до хората, защото над 80 процента от тях продължават да свиват коланите си в очакване на по-лоши дни.

"Това е сигурен знак, че поне в близко време не можем да очакваме някакво близко раздвижване на базата на съживяване на вътрешния пазар", каза още Колев.

Проектите на икономическото състояние се отразяват и върху доверието към управляващите. Разочарованието от управлението на ГЕРБ, което е било 14 процента, в момента е 58%, а доверието от 53 е паднало на 22 процента.

Над 40% от анкетираните смятат, че правителството на ГЕРБ не е направило нищо за подобряване на положението в страната, а повече от 24% са на мнение, че е станало дори по-лошо.

Въпреки тази тенденция обаче хората не търсят политическа алтернатива в момента и не желаят предсрочни избори.

Близо половината от избирателите са на мнение, че е по-добре ГЕРБ да изкара мандата си. Хората не искат върху страха от икономическата криза да наслагват и възможните последици от политическа криза.

На политическата сцена дистанцията между ГЕРБ и БСП се запазва в рамките на 6 процента. Ако днес имаше избори, ГЕРБ би взела 26,1 %, БСП - 20 %, а ДПС - 6,2 процента.

Наблюдава се и спад в доверието към останалите парламентарни политически сили. РЗС получава 0,5 %, Атака 1,3 %, Синята коалиция е на граничните 2,6 процента. Евентуална партия на Меглена Кунева би влязла в парламента с 5,5 % от гласовете.

Ако имаме предсрочни парламентарни избори, в парламента биха влезли четири или пет партии, а ГЕРБ и БСП ще трябва да се коалират. http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

"Медиана": При избори днес - ГЕРБ 26,1 %, БСП - 20 % | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.43 секунди