изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-09-29 @ 02:18 EEST
Синът на Гриша Ганчев е задържан    
Ред и сигурност

Задържан е тарторът на групата по източване на ДДС в сектор захар. По неофициална информация на БГНЕС в групата е и синът на бизнесмена Гриша Ганчев - Данаил.Служители на ГДБОП и НАП неутрализираха организирана престъпна група, ощетила държавата с милиони лева от невнесени данъчни задължения. Съвместната операция е реализирана днес под ръководството на Специализираната прокуратура. Целта е била разкриването и документирането на схема, създадена от организирана престъпна група за избягване на данъчни задължения в особено големи размери и пране на пари.

Извършени са претърсвания на 15 жилища и офиси в София и в страната откъдето са иззети компютърни конфигурации, оптични носители на информация, фискални устройства и счетоводни документи.

По първоначални данни схемата за избягването на данъчните задължения е разработена от управител на търговско дружество, което продава големи количества захар на реални търговци. Захарта се доставя от акционерно дружество, стопанисващо заводите в Бургас и Девня. Плащанията на фирмите купувачи се извършва единствено и само по банков път. Постъпилите средства, които са в порядъка между 40 и 130 хиляди на ден се теглят в брой на каса още в момента на тяхното постъпване от управителя на фирмата търговец. Следва връзка по телефона с един от изпълнителните директори на дружеството - доставчик, потвърждаване на приведените по банков път средства и искане камионите на фирмите получатели да бъдат допуснати за товарене на стоката.

Според събраните до този момент сведения двете дружества фактурират само отделни доставки /на всеки 10-12 камиона, се осчетоводяват 1-2/, като остатъкът от внесените средства се носи в офиса на акционерно дружество в София.

За да бъдат оправдани големите количества захар, управителят на търговското дружество сключвал и фиктивни договори за доставка с една от фирмите на дружеството, обявена в несъстоятелност, следвала и верига от фирми от т. нар. "липсващи търговци".

С цел да се прикрие престъпната дейност, спедицията на стоката от складовете на заводите до крайния получател се е извършвала чрез "курсове на черно" - управителят намирал транспортни фирми, разполагащи с големи камиони и договарял с тях да не фактурират извършваната услуга. Разследващите установили, че всичко на пръв поглед било напълно легално - при всеки превоз били изготвяни необходимите документи - фактури, товарителници, които отразяват реално транспортираната стока. Така при евентуална проверка на товара количествата напълно кореспондират с отразеното в документацията. При пристигане на стоката обаче изготвените документи били унищожавани.

В края на месец март двете дружества са организирали нова схема за извършване на доставките - целите количества захар от доставчика директно се разтоварвали в базата на търговската фирма. За периода от края на февруари до 7 април в тази фирма са постъпили 1 206 868 лв. , от които едва 86 280 лв. са наредени към дружеството доставчик на основание на фактура за закупуване на захар.

Установено е и намерение за закупуване на захар, съдържаща тежки метали, от района на Чернобил /Украйна/. Идеята била да внесат първоначално около 25 тона, като при пласирането щели да предоставят на контрагентите си едната част от сертификата на захарта, в който не са упоменати произхода и съдържанието. Тази захар била предназначена за влагане в производство. Ако успеели да я пласират на българския пазар, те възнамерявали регулярен внос. В случай, че качеството било лошо, 25-те тона захар щели да бъдат предадени за производство на натурални сокове.

На този етап в поделенията на МВР са задържани петима за срок от 24 часа. В момента служителите на ГДБОП извършват проверка на държавния резерв в Русе за установяване на липсващи количества захар, както и на територията на Девня. По случая е образувано досъдебно производство. http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Синът на Гриша Ганчев е задържан | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди