изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 03:19 EEST
ЗА ДЕН СЪБРАХМЕ НАД 430 Т БОКЛУЦИ    
ЕкологияНа сайта си областна администрация отчита, че в рамките на еднодневната национална инициатива "Да изчистим България за един ден" в областта са събрани над 430 т  отпадъци на територията на цялата област Добрич.

В акцията са се включили над 10 000 души, които почистиха всички маркирани места. Почти всички събрани боклуци са извозени, допълват от пресцентъра на администрацията, откъдето предоставят и обобщена справка по общини. В община Каварна в акцията са участвали около 400 души на територията на общината. Всички събрани отпадъци - около 80 тона, са депонирани на депото за неопасни отпадъци на община Каварна. В община Генерал Тошево 600 доброволци са участвали в кампанията. Извършено е и организирано почистване в големите населени места като селата Кардам - 4 обекта, Къпиново- също 4 обекта, както и в по-малките села. 10 тона отпадъци са извозени на депото за неопасни отпадъци до кв. "Пастир" в Генерал Тошево. От община Тервел отчитат, че в почистването са се включили 1431 души. От училища и детски градини - 1078, от НПО - 170, от общинска администрация - 103, в село Безмер - 20, в село Зърнево - 60. Почистени са всички обявени места и 6 броя нерегламентирани сметища. Общото количество събрани и извозени отпадъци е 9 тона и 8 тона зелена маса от почистването на гробищния парк. В община Крушари са събрани и извозени 3 камиона /16 кубикови/ или 14 тона отпадъци. В почистването са се включили 40 доброволци.
В акцията в община Шабла са се включили около 650 души - представители на общини, кметства, организации, доброволци. Отпадъците са събрани на 5 предварително определени точки, от където вчера са извозени от "Екоколект" АД за рециклиране. 150 тона е събраното количество на територията на общината. Над 2000 души са се включили в екоинициативата на територията на община Балчик. Извозени са общо 76 тона отпадъци /51 т от града, 20 т от населените места в общината и 5 т от Горско стопанство - Балчик/. В община Добричка 1409 души от всички населени места на общината са участвали в акцията на 12 май. Събраното количество отпадъци - около 30 тона, вече е извозено. Като цяло кампанията е преминала успешно, отчитат от община Добрич. 17 фирми, 22 ведомствата, 6 училища, 5 НПО са се включили в акцията, като са почистени всички места, маркирани на картата и други, които не са посочени. Общото количество събран и извозен /смесен/ отпадък е 62 т /което е 70 % от ежедневното количество/, както и 160 кг чиста пластмаса.
Препоръка на специалисти и еколози от област Добрич е да се помисли за изтегляне в по-ранен период на една такава инициатива, защото почти в средата на май растителността е вече силно прораснала и това затруднява работата, скрива боклуците и създава проблеми при събирането им. Препоръчва се като оптимална дата от експертите около 20 април.
 


Сходни връзки

ЗА ДЕН СЪБРАХМЕ НАД 430 Т БОКЛУЦИ | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ЗА ДЕН СЪБРАХМЕ НАД 430 Т БОКЛУЦИ
Автор: Anonymous да 2012-05-16 @ 18:08 EEST
po 4esto da se provejdat  takiwa dni na 4istene.prirodata ste se saradwa.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди